Antena Căutare

Alertă alimentară! A fost găsită telemea cu E.Coli, Stafilococ și Salmonella

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Sibiu a găsit un număr de 14 din cele 79 de probe de produse lactate cu probleme.

branza pe masa
Alertă alimentară! A fost găsită telemea cu E.Coli, Stafilococ și Salmonella | Shutterstock

Inspectorii susțin că au găsit depășiri ale limitelor maxim admise pentru criteriile microbiologice, cum ar fi E. Coli, Salmonella și Stafilococ, se arată într-un răspuns al DSVSA Sibiu pentru Turnul Sfatului.

Citește și: Rețetă de murături țărănești ca la bunica. Trucuri din bătrâni pentru cele mai gustoase murături

Alertă alimentară! A fost găsită telemea cu E.Coli, Stafilococ și Salmonella

În total, s-au dat amenzi în valoare de 81.400 de lei, plus o ordonanță de suspendare a activității.

”Pe arcursul anului 2023 au fost prelevate și analizate un număr de 79 probe de produse lactate, din diferite categorii de produse ( telemea, caș, urdă, produse acidofile, unt, cașcaval ).

S-au înregistrat depășiri ale limitelor maxim admise pentru criteriile microbiologice (E. Colli, Salmonella SPP, Stafilococ CP) pentru un număr de 14 probe produse lactate, dispunând măsurile impuse de legislația sanitară veterinară.

În urma controalelor efectuate la nivelul exploatațiilor de animale producătoare de lapte, au fost constatate neconformități de ordin structural și tehnologic ( pavimente deteliorate, pereți și tavane ce prezentau exfolieri, folosirea materialelor greu de igienizat și dezinfectat, etc)”, a transmis instituția pentru Turnulsfatului.ro.

Pentru a verifica siguranța alimentelor lactate, inspectorii DSVSA au menționat la ce trebuie să fie atent cumpărătorul, și anume:

”Caracteristicile organoleptice ce trebuie luate în considerare sunt următoarele: aspect, consistență, culoare, gust, miros.

Telemea vacă

Aspect

Suprafață curată, se admit urmele specific sedilei.

În secțiune, la tăiere transversal se observă pastă curată, uniformă, se admit rare goluri de presare și fermentare.

Consistență

Masă compact, legată de consistență uniformă, se rupe ușor fară să se sfărâme. Nu se admite consistență cauciucoasă, cretoasă.

Culoare

Albă, până la albă cu nuanță gălbuie, uniform în toată masa.

Miros și gust

Plăcut, specific brânzei din lapte de vacă, acrișor, ușor sărat. Nu se admit gusturi și mirosuri străine: amar, de iod, de furaj, de fermentație străină, chimicale, metalice.

Telemea de oaie

Aspect

Suprafață curată, se admit urmele specific sedilei.

În secțiune, la tăiere transversal se observă pastă curată, uniformă, se admit goluri de presare și fermentare.

Consistență

Masă compact, legată de consistență uniformă, se rupe ușor fără să se sfărâme. Se admite consistență ușor sfărâmicioasă. Nu se admite consistență cauciucată, cretoasă.

Culoare

Albă, până la albă - gălbuie, uniform în toată masa. În ruptură prezintă aspect de porțelan.

Miros și gust

Plăcut, specific brânzei din lapte de oaie, acrișor, ușor sărat, după degustare lasă o senzație untoasă. Nu se admit gusturi și mirosuri străine: amar, de iod, de furaj, de fermentație străină, chimicale, metalice”, mai arată sursa citată anterior.

Citește și: De ce se tulbură apa de la murături. 3 trucuri pentru murături reușite

Totodată, în urma unor teste de laborator, s-a aflat că tradiţionalul caşcaval de oaie de la Jina, care se vindea într-un magazin de sibieni din Capitală, e făcut exclusiv din lapte de vacă, relatează Observator.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

(P) "Transformarea" ta, în urma unui training de comunicare, va fi aproape incredibilă!... Marcel Ciolacu, anunț important pentru seniori. Cu cât vor crește pensiile de la 1 ianuarie 2024: „Vor crește și cu 40%”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x