Live acumAsia Express - Drumul Comorilor
Prime Time 20:30Asia Express - Drumul Comorilor

Alertă în Covasna! Au fost găsite cadavre de porci domestici într-un lac din apropiere! Ce spun autoritățile

Direcţia Sanitar Veterinară (DSV) Covasna a demarat o anchetă epidemiologică după descoperirea a două cadavre de porci domestici într-un lac din apropierea localităţii Vârghiş, din zona Baraolt. Conducerea instituţiei a precizat joi că cele două cadavre au fost găsite în cursul zilei de marţi, iar, din primele cercetări, rezultă că porcii ar proveni dintr-o fermă comercială, relatează Agerpres.

Cadavre porci domestici

„La faţa locului s-a constatat că în lacul cel mai apropiat de localitatea Vârghiş, din cele trei existente, sunt două cadavre de porcine. S-a solicitat sprijinul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna pentru scoaterea cadavrelor din lac” a precizat directorul DSV Covasna, dr. Siko Barabasi Sandor. „Personalul ISU, cu ajutorul unei ambarcaţiuni de intervenţie a reuşit ca până la ora 22 să scoată porcii din apă. Era vorba de doi porci de aproximativ 130 de kilograme, cu cozile tăiate, ceea ce denotă faptul că s-au născut într-o exploataţie comercială, fără crotalii auriculare sau semne că ar fi fost vreodată identificate”, a adăugat acesta.

„Cadavrele au fost transportate la groapa săpată la locul identificat în prealabil şi aprobat prin Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor pentru îngroparea porcinelor în cazurile excepţionale, unde s-au recoltat probe pentru examen de laborator, iar până la ora 22:30 ele au fost îngropate în condiţii de biosecuritate, fiind, ulterior, dezinfectate persoanele şi utilajele care au participat la acţiune”, a mai spus el.

În cursul zilei de miercuri, probele prelevate au fost transportate la laboratorul acreditat din judeţul Prahova şi se aşteaptă rezultatele testelor. DSV a demarat o anchetă epidemiologică, iar Inspectoratul Judeţean de Poliţie va efectua, de asemenea, cercetări în acest caz la solicitarea Prefecturii Covasna.

Autorităţile sunt în alertă deoarece în ultimele luni au apărut noi cazuri de pestă porcină în judeţul Covasna, fiind găsite 20 de cadavre de porci mistreţi pe fondurile de vânătoare din zona Baraolt.

La începutul acestui an au fost confirmate şapte cazuri de pestă la porci domestici în judeţ, respectiv două în Cartierul Orko din Sfântu Gheorghe, unul în localitatea Valea Crişului şi patru în localitatea Aita, potrivit DSV Covasna.

Recomandari