Alternativele la țigara clasică, schimbarea care ar putea salva mulți fumători din România

România şi Bulgaria sunt campioanele Europei la capitolul fumători, raportat la populaţie. În jur de 4,3 milioane de persoane fumează peste 4 milioane de pachete de ţigări în fiecare zi.

România şi Bulgaria sunt campioanele Europei la capitolul fumători, raportat la populaţie. În jur de 4,3 milioane de persoane fumează peste 4 milioane de pachete de ţigări în fiecare zi. Faţă de acum 10 ani, numărul fumătorilor a scăzut cu aproximativ 25%. Dar puţini s-au îndreptate spre produsele de nouă generaţie. Ar fi nevoie de o schimbare a legislaţiei, dar şi de promovarea variantelor alternative care ar putea ajuta la renunţarea la fumat, spune oamenii din industrie.

Dacă în 2009 numărul fumătorilor români era în jur de 6 milioane, adică 45% din populaţie, de atunci până în prezent a scăzut până la 4,3 milioane, o confirmă datele unuia dintre cei mai mari producători de la noi. Este un semnal bun, dar suntem tot în fruntea Europei la numărul total de fumători de ţigări clasice.

„România este una dintre cele mai ridicate rate de fumători din Europa. Şi asta poate fi din cauza pentru că nu a fost suficientă educaţie pentru sănătate, despre alternativele de fumat.

În Marea Britanie aveam Departamentul de Sănătate Publică care este o instituţie foarte puternică care pledează în ceea ce priveşte alegerile mai puţin riscante pentru produsele din tabac şi nicotină, la fel cum sunt produsele de încălzire a tutunului şi ţigările electronice.”, explică Christopher Proctor, Chief Scientific Officer - BAT.

Cu toate că de câţiva ani au apărut şi la noi zeci de produsele fără ardere, cu aburi sau electronice, din cauza legislaţiei care limitează publicitatea, dar şi din cauza lipsei de informare, numărul celor care au trecut de la ţigările normale la cele mai puţin nocive este încă destul de mic. Anul trecut doar 2,7% dintre români consumau produse de nouă generaţie.

„Facem multe cercetări. Am făcut 329 de teste separate, am facut teste chimice, biologice în laboratoarele noastre, chiar şi studii clinice. Un test clinic a arătat că cei care au continuat să fumeze aveau în corp un nivel ridicat de monixid de carbon. Apoi am mai avut un grup care a renunţat la fumat şi monoxidul de carbon a dispărut chiar după o zi. Iar pentru grupul care a făcut schimbul de la fumatul normal la un produs de încălzire a tutunului, de asemenea, nivelul a fost redus foarte repede”, a dezvăluit același Christopher Proctor.

Suedia are cea mai mică rată de fumători, după ce mulţi dintre ei au trecut la tutunul oral. Iar în Marea Britanie legislaţia este mult mai permisivă pentru ţigările electronice şi fără ardere. La alegerea proprietarului, astfel de produse sunt permise în restaurante şi transportul în comun. La noi, fumatul de orice tip este interzis în spaţiile publice, la fel şi reclama.

În fiecare zi, 115 români mor ca urmare a efectelor nocive ale fumatului. Aceasta înseamnă aproximativ 42.000 de decese în fiecare an. Fumatul omoară, în special, prin cancer pulmonar, arată Societatea Română de Cardiologie, Societatea Română de Pneumologie și Fundația Română a Inimii.

Ultimele știri