Antena Căutare

Alti 8.000 de angajati, dati afara de la CFR

Conducerea CFR Calatori se pregateste sa elimine facilitatile pentru elevi si studenti, sa scada salariile angajatilor cu 25%, sa concedieze alti 8.000 de oameni si sa renunte la orice angajari pentru urmatorii doi ani.






Sindicalistii CFR sunt decisi sa se intalneasca din nou cu Anca Boagiu pe 29 octombrie, iar cu o zi inainte si-au propus sa organizeze un miting. Cum la discutii Anca Boagiu a precizat ca asteapta propunerile directorilor din sectorul feroviar, pe angajatii CFR nu ii asteapta vremuri deloc usoare.

In timp ce reprezentantii CFR-istilor nu vor sa mai auda de alte concedieri, in conditiile in care numai in acest an 8.000 de oameni au fost disponibilizati, se pare ca lucrurile se vor intampla exact invers.

"Doamna ministru a afirmat ca asteapta programele de la directorii generali si in functie de asta vom lua impreuna hotararile saptamana viitoare", a declarat Rodrigi Gabriel, presedintele FSTFR.

In contractele de mandat pe care le au directorii din sectorul feroviar prevederile nu prea duc la un numitor comun cu propunerile sindicatelor. Liviu Pescarusu, directorul CFR Calatori, are trasate, prin contractul de mandat, responsabilitati ce sunt departe de renuntarea la eventuale concedieri. Astfel ca directorul CFR Calatori trebuie sa "adopte anumite masuri privind reducerea fondului de salarii aferent anului 2011 cu 25%, fata de nivelul anului 2010, in cazul in care societatea inregistreaza pierderi".

Practic, anul viitor, angajatii CFR vor avea salarii mai mici cu 25%. Potrivit contractului de mandat, si nivelul subventiei va fi redus de la 95% cat este in prezent, la 50%. Pentru urmatorii doi ani, CFR Calatori nu va mai opera angajari si, in plus, alti 8.000 de oameni ar putea fi disponibilizati. Nici o noua crestere a tarifelor pe calea ferata nu a fost uitata. Mai mult decat atat conducerea CFR vrea sa elimine facilitatile pentru elevi si studenti.

In tot acest timp, situatia companiilor din domeniul feroviar este atent monitorizata de FMI. Potrivit rapoartelor elaborate de Ministerul Transporturilor si prezentate delegatiei FMI, CFR SA, SNTFC CFR Calatori si CFR Marfa au inregistrat pierderi de peste 918 milioane lei la 31 august 2010. CFR SA a inregistrat pierderi de 529 milioane lei, la sfarsitul lunii august 2010.

SNTFC CFR Calatori a raportat pierderi de 44 milioane lei. Arieratele totale generate se ridica la 588,5 milioane lei. CFR Marfa a avut pierderi de circa 354 milioane lei, iar platile restante totale ale acestei companii catre diferiti creditori se ridica la 803 milioane lei. Datoriile catre bugetul de stat consolidat insumeaza circa 441 milioane lei.

Citeste si Jurnalul!

Foto: Intactimages

Romania - stat politienesc... Un ofiter al SRI si un prim-procuror, retinuti pentru luare de mita...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x