Live acum
Prime Time 20:00Asia Express - Drumul Comorilor

Analize gratuite pentru femeile însărcinate.Când și în ce condiții pot beneficia de testările gratuite

Ministerul Sănătăţii va finanţa testarea genetică non-invazivă pentru femeile însărcinate. Această analiză poate arăta, încă din a noua săptămână de sarcină, dacă fătul suferă de o anomalie genetică cum ar fi sindromul Down. De când vor putea beneficia gravidele de această testare gratuită?

Ministerul Sănătăţii va finanţa testarea genetică non-invazivă pentru femeile însărcinate. Această analiză poate arăta, încă din a noua săptămână de sarcină, dacă fătul suferă de o anomalie genetică cum ar fi sindromul Down. De când vor putea beneficia gravidele de această testare gratuită?

Testarea genetică pentru gravide ar trebui să fie gratuită, în fiecare an, pentru 200 de mii de femei, iar o astfel de analiză costă în acest moment aproape 3.000 de lei.

Bugetul Ministerului Sănătăţii este aproape 5% din PIB, mai mare cu aproape 50% faţă de cel din 2018. O parte din bani vor fi folosiţi pentru achiziţia a 1000 de incubatoare pentru dotarea tuturor maternităţilor din ţară.

Oficialii din minister susţin că vor fi bani şi pentru ecografe performante pe secţiile de ginecologie şi neonatologie. Iar anul acesta 1000 de femei vor beneficia gratuit de fertilizarea in vitro, faţă de 685, câte au fost anul trecut.

Mai multe informații, în materialul video de mai jos:

Recomandari