Live acumFilm: Pisicile aristocrate (r)
Prime Time 20:00Film: Parker

Anchetă de proporţii într-o comuna din Harghita, unde localnicii au pornit o revoltă împotriva a doi sri-lankezi, angajaţi la o brutărie

Scandalul din Ditrău, unde sute de oameni cer alungarea a doi muncitori din Sri Lanka, ia amploare. În faţa valului uriaş de ură, autorităţile iau în calcul repatrierea lor, deşi cei doi muncesc legal aici şi mai mult decât atât sunt chiar îndrăgostiţi de România. Revoltat de reacţia localnicilor din Harghita, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu.

Localnicii din Ditrău s-au coalizat împotriva a doi muncitori din Sri Lanka, angajaţi legal în ţara noastră. Oamenii cer autorităţilor să-i alunge pe străini: "Nu trebuie lăsat niciunul să vină. Dacă vine unul, pe urmă vin toţi", "O să distrugă totul".

În contrast cu furia localnicilor, Mahinda zâmbeşte larg. Vorbeşte cu drag despre România.

Mahinda, brutar venit din Sri Lanka: Muncesc aici. Am salarii, am beneficii. Totul este bine. Îmi place să muncesc aici

Nici colegul său, Piumal, nu le poartă pică celor ce-i contestă prezenţa.

Piumal, muncitor din Sri Lanka: Cred că unii oameni sunt buni, alţii nu

Revolta de la Ditrău a avut ecouri în toată ţara. Avocatul Poporului va începe o anchetă pentru stabili dacă drepturile brutarilor din Sri Lanka au fost încălcate.

"Este trist şi revoltător. De unde această dorinţă extrem de agresivă de respingere a unor persoane din altă țară?", Renate Webber, Avocatul Poporului.

Ambasadorul statului Sri Lanka i-a sunat pe brutari şi le-a promis că vor fi repatriaţi, dacă se simt copleşiţi de valul de ură.

Gheorghe Săvuică, consul onorific pentru Sri Lanka în România: O repatriere se va face numai şi numai pe baza deciziei lor

Gheorghe Săvuică, consul onorific pentru Sri Lanka în România: Dacă ei spun - domnule, îmi pare rău, eu îmi asum acest risc, eu vreau să stau - e decizia lor

Alungarea celor doi bărbaţi din Sri Lanka ar însemna însă încălcarea dreptului lor la muncă. Cei doi lucrează în România cu un contract legal. Şi asta după ce patronul brutăriei a tot căutat localnici care să muncească.

Victor Picu, preşedinte ANOFM: Din 4.000 de locuitori în Ditrău, rata şomajului este foarte mică. Foarte, foarte mică. Sunt undeva la 40 de şomeri

Victor Picu, preşedinte ANOFM: Nu poţi să obligi un om să se angajeze undeva

În jur de 2.000 de cetăţeni din Sri Lanka muncesc în România. Câştigă între două mii şi trei mii de lei, mult mai mult decât acasă, unde salariul mediu este de 80 de dolari.

Corina Constantin, directorul unei companii de recrutare: Este primul caz în care comunitatea în care aducem forţă de muncă îşi exprimă aversiunea faţă de ei. În general, românii sunt empatici

Printre cei mai vocali contestatari ai srilankezilor este şi preotul romano-catolic din Ditrău. Astăzi, Arhiepiscopia de Alba Iulia s-a distanţat de opiniile acestuia şi a îndemnat la toleranţă.

Recomandari