Angajații se vor lupta cu o modificare adusă Codului Munci: pontajul la locul de muncă

 

De luna trecută, angajatorii se luptă cu o modificare adusă Codului Muncii: ei trebuie să ţină evidenţa timpului de muncă prestat zilnic de fiecare salariat, cu evidenţierea orei de începere şi a celei de sfârşit a programului de lucru. 

Fiecare angajator va fi nevoit să întocmească pentru fiecare salariat o fişă de pontaj, în care să înscrie, în fiecare zi, când a ajuns acesta la muncă şi când a plecat. De asemenea, el trebuie să supună controlului inspectorilor de muncă această evidenţă, ori de câte ori se solicită acest lucru. Iar amenda prevăzută nu este deloc de neglijat, respectiv între 1.500 şi 3.000 de lei. Modificarea a intrat în vigoare pe 7 august.

Anterior, în Codul Muncii nu erau prevăzute detalii cu privire la ora de începere şi ora de sfârşit a programului. Potrivit Inspecţiei Muncii, această evidenţă este obligatorie nu numai pentru a creea posibilitatea verificării modului în care angajatorul respectă prevederile legale privind timpul de muncă şi de odihnă, dar şi pentru întocmirea corectă a statului de salarii.

Efectele implemetării fişelor de pontaj zilnice vor determina angajatorii să investească în sisteme informatice, iar cei care au deja sisteme automate implementate vor fi nevoiţi să le modifice pentru a corespunde noilor cerinţe. „Pentru cei care nu au un astfel de sistem va fi mai dificil, vor trebui să implementeze un sistem automat, ori să aibă un sistem manual care să îi ajute temporar”, adaugă Sorina Donisa.  

Dacă îți cauți un loc de muncă, atunci intră pe Lajumate.ro, aici găsești peste 15.000 de joburi în România. 

                

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe