Antena Căutare

ANSVSA: Sunt 55 de focare active de pestă porcină africană, fiind înregistrată o scădere considerabilă a numărului acestora

ANSVSA anunţă că numărul focarelor de pestă porcină africană active este de 55, fiind înregistrată o scădere considerabilă faţă de precedentul bilanţ, când erau 342 de focare active. Cele 55 de focare din prezent evoluează în 31 de localităţi din 11 judeţe, în timp ce în alte 10 judeţe există doar cazuri la mistreţi.

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) arată, într-un comunicat de presă transmis miercuri, că, la această dată, pesta porcină africană (PPA) evoluează în 31 de localităţi din 11 judeţe, cu un număr de 55 de focare (dintre care două în exploataţii comerciale).

În alte 10 judeţe există doar cazuri la mistreţi.

În total, au fost eliminaţi 366.694 de porci afectaţi de boală şi există 1.433 de cazuri la mistreţi.

"De la ultima actualizare a situaţiei privind evoluţia PPA, s-a înregistrat o scădere considerabilă a numărului de focare active (342 de focare)", arată ANSVSA.

În total au fost stinse 1.227 de focare.

În prezent, mai sunt focare active în judeţele Satu Mare - 147 de cazuri la mistreţi; Bihor - 9 focare în gospodăriile populaţiei şi 106 de cazuri la mistreţi; Sălaj - un focar în gospodăria populaţiei şi 47 de cazuri la mistreţi; Tulcea - 18 focare (dintre care 2 focare în exploataţii comerciale) şi 165 de cazuri la mistreţi; Brăila - 5 focare în gospodăriile populaţiei şi 24 de cazuri la mistreţi; Constanţa - 31 de cazuri la mistreţi; Ialomiţa - 155 de cazuri la mistreţi; Galaţi - 3 focare în gospodăriile populaţiei şi 32 de cazuri la mistreţi; Călăraşi - un focar în gospodăria populaţiei şi 99 de cazuri la mistreţi; Buzău - un focar în gospodăria populaţiei şi 19 cazuri la mistreţi; Giurgiu - 7 focare în gospodăriile populaţiei şi 28 de cazuri la mistreţi; Teleorman - 7 focare în gospodăriile populaţiei şi 484 de cazuri la mistreţi; Argeş - 2 focare în gospodăria populaţiei; Olt - 2 cazuri la mistreţi; Dâmboviţa - 2 cazuri la mistreţi; Bistriţa-Năsăud - 4 cazuri la mistreţi; Botoşani - 33 de cazuri la mistreţi; Maramureş - 18 cazuri la mistreţi; Vrancea - un focar în gospodăria populaţiei şi 18 cazuri la mistreţi; Ilfov - 18 cazuri la mistreţi; Vâlcea - un caz la mistreţ.

Până în 19 iunie, au fost despăgubiţi 8.658 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 251.860.460 de lei.

Prezenţa virusului pestei porcine africane în ţara noastră a fost semnalată pentru prima dată în 31 iulie 2017, în judeţul Satu Mare.

Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.

ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

ANSVSA precizează că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social.

Sursa : news.ro

Câtă încredere au românii în vaccinuri și cât de grav e pentru umanitate... Perle de la Evaluarea Națională 2019. „Originea autorului este o familie, o mamă și un tată”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x