Live acumAcces Direct
Prime Time 20:30Adela

Anunț de ultimă oră. Se schimbă regulile în spațiul Schengen

Comisia Europeană va prezenta 'până la sfârșitul anului o propunere de reformă a Codului frontierelor Schengen', astfel încât să poată fi întreprinse controale sistematice asupra cetățenilor Uniunii Europene la frontierele externe ale UE

Comisia Europeană va prezenta 'până la sfârșitul anului o propunere de reformă a Codului frontierelor Schengen', astfel încât să poată fi întreprinse controale sistematice asupra cetățenilor Uniunii Europene la frontierele externe ale UE.

Această reformă trebuie 'să permită controale sistematice și obligatorii, la toate frontierele externe și asupra tuturor persoanelor care intră în Spațiul Schengen, inclusiv asupra beneficiarilor dreptului la libera circulație', a adăugat Cazeneuve.

Potrivit acestuia, 'controalele vor trebuie făcute prin consultarea obligatorie a bazelor de date naționale și europene, precum SIS (Sistemul de Informații Schengen) și bazele de date ale Interpol, ce conțin date cruciale despre semnalmentele jihadiștilor și mandatele de arestare internaționale'.

Aceste modificări nu se vor dovedi eficiente decât 'dacă va exista un mai bun schimb de informații între statele membre și o alimentare în timp real a bazelor de date europene', a subliniat ministrul de interne al Franței.

El a precizat, într-o conferință de presă la Bruxelles, că Franța va menține controalele la frontiere, instituite în urmă cu o săptămână, 'atât timp cât amenințarea teroristă o va impune'. 'Este vorba despre protejarea și securitatea francezilor într-un context de amenințare foarte ridicat', a insistat Bernard Cazeneuve.

Recomandari