Antena Căutare

Apa "anti-imbatranire" inventata de romani, "furata" de afaceristii chinezi

Firme private din China au creat site-uri in chineza prin care vand, la preturi de sapte ori mai mari, Qlarivia, apa inventata de cercetatori romani, la ICSI Ramnicu Valcea. Chinezii nu pot fi dati in judecata pentru ca nu s-au aliniat la legislatia privind apararea drepturilor de proprietate intelectuala.

Unul dintre produsele aflat la mare cautare, brevetat de cercetatorii romani, apa „Qlarivia", a ajuns sa fie fabricata ilegal in China, de firme private.

Am aflat cu stupoare ca intr-un parc tehnologic din China s-a realizat o instalatie care pare sa fie similara cu ceea ce facem noi in cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice (ICSI) Ramnicu Valcea. Ei s-au oprit la o concentratie de 60-70 parti/milioane si pretul de productie este de sapte ori mai mare decat cel pe care noi il oferim pe piata mondiala", ne-a spus prof. univ. dr. Ioan Stefanescu, directorul ICSI Ramnicu Valcea.

Apa Qlarivia are un efect anti-oxidant, anti-imbatranire, imbunatateste metabolismul si are un efect protector pentru cei care iau medicamentatie impotriva bolilor canceroase.

Potrivit cercetatorilor valceni, chinezii au facut un site fictiv, sub acoperire, pentru a testa reactia pietei. „Au creat apoi alte site-uri, tot in limba chineza, dar cu ei nu poti dialoga. La o populatie de trei miliarde, a Chinei, nu imi fac probleme ca nu ar avea unde sa vanda", spune directorul Stefanescu.

Tehnologia fabricarii apei Qlarivia s-a pus la punct prin 1950-1960, insa abia din 1987 au inceput sa apara primele brevete, iar pana in 2011 au fost „ani de maturitate stiintifica" in care au lucrat oameni grei din cercetare, fiziologi, chimisti, biologi. Apa produsa la ICSI Ramnicu Valcea este protejata prin licenta in Japonia, tarile UE, este in curs de licentiere in SUA, ea mai fiind livrata in Anglia, Canada sau in cantitati mai mici, in Franta si Ungaria.

Citeste si Financiarul!
Foto: liquidsculpture.com

VIDEO! A dat aproape 30 de mii de lei pe niste bolovani!... Bercea Mondial, trimis in judecata pentru evaziune fiscala si spalare de bani...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x