Antena Căutare

Arheologii au deshumat ramasitele luptatorilor anticomunisti de la Taga

Doi luptatori anticomunisti care au fost executati de Securitate in noaptea de 5 octombrie 1949 au fost deshumati, in aceasta dimineata, in localitatea Santejude-Vale, comuna Taga. Mahalean Ionita si Moldovan Ioan au facut parte din gruparea "Partizanii Regelui Mihai"

Ionita Mahalean si Ion Moldovan au fost gasiti in aceasta dimineata de arheologi, la deshumare asistand si rude ale celor doi fosti luptatori din Garda Alba impuscati in noaptea de 5 octombrie 1949. Potrivit cercetatorilor, Moldovan - cel mai tanar dintre cei doi - a fost impuscat cu un singur foc de arma, in cap.

Cealalta victima, Ionita Mahalean, considerat drept lider al Garzii in zona, a fost impuscat in picioare si stomac si lasat sa se chinuie o noapte intreaga. Apoi, amandoi au fost aruncati intr-o groapa comuna, scrie ftr.ro. La deshumare a participat si fiica lui Ionita Mahalean, care a declarat ca este hotarata sa ceara despagubiri statului roman.

Executati la marginea padurii de pe dealul Ucisor
Dupa marturiile unor persoane din Santeju de-Vale, Mahalean Ionita si Moldovan Ioan, dupa ce au fost capturati au fost dusi la Securitatea din Gherla, de unde au fost readusi in sat cu o masina in cursul noptii. Amandoi au fost apoi dusi pana la marginea padurii de pe dealul Ucisor, unde au fost executati prin impuscare.

Crima a fost infaptuita in noaptea de 5 spre 6 octombrie, in jurul miezului noptii. Cadavrele au fost ingropate a doua zi, chiar pe locul executiei, intr-o groapa comuna pe care au sapat-o rudele victimelor, aduse fortat pentru acest lucru de catre securisti. Victimele au fost depuse in groapa fara sicriu, peste cadavre fiind pusa doar o patura peste care s-a aruncat pamant.

Dupa executia celor doi, Securitatea l-a ridicat de acasa si pe Muresan Simion, nascut in anul 1873, cel care i-a adapostit si ascuns pe cei trei. Si acesta a fost impuscat la marginea satului, in aceeasi noapte, fiind ingropat apoi de catre fiul sau chiar pe locul executiei.

Osemintele lui Muresan Simion au fost deshumate de catre CICCR la 22 octombrie 2009 in prezenta unui procuror militar.

Sursa: jurnalul.ro

Foto: ftr.ro

Inca 5 noi cazuri de imbolnavire cu West Nile. Numarul total ajunge la 20... Impozit pe cadourile primite de angajati in zilele de sarbatoare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov Sambata, 13.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x