Antena Căutare

Atenţie, tăticilor! Durata concediului paternal a fost majorată la 15 zile lucrătoare

Durata concediului parental a fost majorată la 15 zile lucrătoare şi li se acordă persoanelor care au obţinut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, prevede un proiect de lege adoptat de senatori.

Atenţie, tăticilor! Durata concediului paternal a fost majorată la 15 zile lucrătoare
Concediu paternal

Durata concediului parental a fost majorată la 15 zile lucrătoare şi li se acordă persoanelor care au obţinut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, prevede un proiect de lege adoptat de senatori.

Totodată, se doreşte ca tatăl să beneficieze de aceste prevederi pentru primii doi copii nou-născuţi sau pentru primele două sarcini ale mamei, dar şi în cazul gemenilor, tripleţilor sau alte categorii de naştere multiplă. Senatul este prima cameră sesizată, anunţă Agenţia Rador.

Iniţiativa legislativă este semnată de senatorii PNL Dragoş Luchian şi Marius Nicoară şi deputatul Ştefan Băişanu. Potrivit propunerii legislative, dacă tatăl a obţinut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternal se majorează la 15 zile lucrătoare.

Raportul comisiei de muncă a fost de admitere, cu un amendament, în care senatorii au eliminat din proiect un alineat care prevedea că tatăl poate beneficia de concediul paternal pentru primii doi nou născuţi sau pentru primele două sarcini ale mamei. Senatorii au explicat abrogarea acestei prevederi, pentru că, prin dispoziţiile sale, crea discriminare între copiii aceluiaşi tată.

Decembrie 2015: 10 zile lucrătoare

Actuala actualizare vine după ce la sfârşitul anului trecut, în Senat s-a adoptat o durata a concediului parental de 10 zile lucrătoare. Taţii au dreptul la concediul paternal plătit de 10 zile lucrătoare, în primele două luni de la naşterea copilului, potrivit unui proiect de lege iniţiat de 12 senatori PNL, adoptat luni de Senat.

Senatorii au adoptat, cu 94 de voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi 4 abţineri, un proiect de lege prin care se extinde perioada în care taţii beneficiază de concediu paternal, de la 5 la 10 zile. De asemenea, perioada în care se poate solicita concediu creşte de la opt săptămâni la două luni.

"În cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 10 zile lucrătoare. Concediul paternal se acordă, la cerere, în primele două luni de la naşterea copilului, justificat cu certificatul de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiţionarului. Indemnizaţia pentru concediul paternal se plăteşte integral din fondul de salarii al unităţii şi este egală cu salariul corespunzător perioadei respective", potrivit proiectului de lege.

Cod Galben de inundații pe Dunăre - sectorul aval Isaccea, până vineri seară... Veste excelentă pentru copii! Alocaţia creşte la 450 RON...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x