Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:23Asia Express - Drumul elefantului

Au inaugurat cu mult fast un centru pentru arși, dar a doua zi l-au închis din cauza bacteriilor! Ministrul Sănătății asigura că centrul poate fi folosit „de a doua zi”

După ce a fost inaugurată cu mult fast în prezența Ministrului Săntății, Sorina pintea, singurul centru cu paturi pentru mari arşi din Moldova a fost închis după festivitate, deoarece verificarea epidemiologică a ieşit „parţial neconformă”.

După ce a fost inaugurată cu mult fast în prezența Ministrului Săntății, Sorina pintea, singurul centru cu paturi pentru mari arşi din Moldova a fost închis după festivitate, deoarece verificarea epidemiologică a ieşit „parţial neconformă”.

Secţia Clinică de Chirurgie Plastică şi Mari Arşi de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi a fost inaugurată pe 16 octombrie, în prezentanţi oficialităţilor locale şi judeţene, dar şi a ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea. La eveniment au participat mai multe cadre medicale din Iaşi, dar şi preoţi, care au sfinţit noua investiţie.

„Este un moment foarte important. Este o normalitate de care ar trebui să ne bucurăm mai des. Sigur, nu e normal să renovezi în opt ani de zile, să dotezi în opt ani de zile. Am demonstrat, aici, la Iaşi, că lucrurile pot să meargă. Am demonstrat şi la Timişoara că lucrurile pot să meargă, astfel încât dacă se mai întâmplă nenorociri să putem să ne ajutăm semenii”, declara Ministrul Sorina Pintea, la acel eveniment.

Inaugurarea așa numitei Secţii Clinice de Mari Arşi a fost amânată de 17 ori în ultimii ani.

Ministrul Sănătăţii dădea asigurări că noua clinică poate fi folosită „de a doua zi”, însă, concret, acest lucru nu s-a întâmplat. La o săptămână de la inaugurare, unității medicale i s-a pus lacătul după ce epidemiologii au descoperit mai multe bacterii. Probele au fost recoltate pe 18 octombrie, la două zile de la inugurare.

„Probele care au fost luate pentru verificare epidemiologică de la nivelul filtrelor din spaţiul nou creat pentru pacienţii mari arşi au ieşit deocamdată parţial neconforme, astfel încât s-au dispus măsuri suplimentare iar maine se vor lua din nou aceste probe. Dorim să existe condiţii de siguranţă pentru pacienţii de acolo, care prezintă un mare risc infecţios prin natura patologiei pentru care sunt internaţi”, a declarat Diana Cimpoeşu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă „Sfântul Spiridon” din Iaşi.

Unitatea medicală nu a putut fi folosită atunci când s-a ivit cazul unui pacient în stare gravă. Acesta a fost internat în vechea secție.

Într-un comunicat de presă, imediat după inaugurare, Ministerul Sănătaţii transmitea publicului că „începând de astăzi vor fi operaţionale 5 paturi de Mari Arşi în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon” Iaşi ce sunt organizate în cadrul Clinicii de Chirurgie Plastică Microchirurgie Reconstructivă şi Arsuri”.

„Noua unitate dispune de toate spaţiile necesare asigurării tratamentului pacienţilor cu arsuri severe, respectiv 5 paturi pentru mari arşi, 5 săli de operaţie, 5 paturi pentru terapie intensivă intermediară şi 10 paturi pentru arsuri mici şi medii, maxim 20% din suprafaţa corpului”, a spus ministrul Sorina Pintea.

Lucrările de construcţie şi amenajare ale secţiei au fost finanţate de Ministerul Sănătăţii şi au valoarea totală de 40 milioane de lei.

„Secţia inaugurată astăzi a fost dotată cu principalele 34 tipuri de echipamente, respectiv paturi, monitoare, ventilatoare, ecografe, module de infuzie/perfuzie, microscop, dermatom, instrumentar chirurgical, etc. Valoarea totală a echipamentelor achiziţionate este de 11,5 milioane lei”, se mai arata în comunicatul ministerului.

În prezent, în România există 28 de paturi pentru arși, în Bucureşti şi Timişoara, pe lângă cele cinci paturi din secția care ar trebui să funcționeze la Iași.

FILMAREA ȚINUTĂ SECRET DE LA COLECTIV

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro