Antena Căutare

Autorităţile române au capturat în primele nouă luni peste 110 de milioane de ţigarete de contrabandă, în valoare de 56 milioane lei

În primele nouă luni ale anului, autorităţile române au capturat peste 110 de milioane de ţigarete de contrabandă, cu aproape 60% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor centralizate pe stopcontrabanda.ro, iar valoarea totală pe piaţa neagră a ţigaretelor confiscate în primele nouă luni ale anului de către autorităţile române se ridică la peste 56 de milioane de lei.

În primele nouă luni ale anului, autorităţile române au capturat peste 110 de milioane de ţigarete de contrabandă, cu aproape 60% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor centralizate pe stopcontrabanda.ro, iar valoarea totală pe piaţa neagră a ţigaretelor confiscate în primele nouă luni ale anului de către autorităţile române se ridică la peste 56 de milioane de lei.

De altfel, România are cel mai ridicat nivel al contrabandei cu ţigarete din Europa de Est. România are 2.000 de km de graniţă cu ţări non-UE, în care preţul tutunului poate fi de până la şase ori mai mic.

Traficul ilicit de ţigări prejudiciază anual statul român cu peste 650 milioane de euro (aproximativ 3 miliarde de lei).

Fiecare container de ţigări ilegale înseamnă 1 milion de euro profit pentru reţelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de ţigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane şi chiar activităţi teroriste.

”Eforturile autorităţilor şi industriei de tutun au condus atât la o reducere a consumului de produse ilegale cât şi la încasări mai mari la bugetul de stat. Contribuţia la bugetul de stat a celei mai mari companii de pe piaţa tutunului din România, British American Tobacco, a crescut cu 15% în primele nouă luni ale lui 2019 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, depăşind pragul de 5 miliarde de lei doar din accize într-un interval de nouă luni”, arată un comunicat.

Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut în iulie la 13,7% din totalul consumului, conform ultimului studiu Novel Research.

Încă departe de media europeană

”România a înregistrat anul acesta cel mai mic nivel al contrabandei cu ţigarete din ultimii şase ani, dar chiar şi aşa suntem departe de media europeană. Această tendinţă cu efecte pozitive pentru societate poate fi răsturnată rapid prin introducerea unor măsuri extreme precum interzicerea expunerii ţigărilor legale la comercianţii corecţi şi introducerea unei noi taxe asupra produselor din tutun, aşa cum propune o iniţiativă legislativă concepută de aparatul de lobby anti-tutun”, a declarat Ileana Dumitru, director Juridic şi Relaţii Publice în cadrul British American Tobacco, Aria Europa Centrală şi de Sud.

Platforma stopcontrabanda.ro este o iniţiativă British American Tobacco care are scopul de a veni în sprijinul autorităţilor prin centralizarea capturilor din întreaga ţară, dar şi de a informa consumatorii cu privire la efectele contrabandei cu ţigări asupra societăţii. Campania este desfăşurată în parteneriat cu Poliţia Română, Poliţia de Frontieră Română, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi Direcţia Generală a Vămilor.

De asemenea, Asociaţia Industriei de Vaping solicită Camerei Deputaţilor respingerea proiectului de lege L443/2019 aflat actualmente în dezbatere la nivelul Parlamentului României.

Săptămâna aceasta, Senatul României ar fi trebuit să voteze Raportul de respingere a Proiectului de lege care urmăreşte suprareglementarea comerţului cu produse din tutun şi implică, printre altele, restricţionarea totală a comunicării pentru produsele de vapat cu potenţial de risc redus, ”diminuând astfel şansele de reuşită pentru peste 350.000 de fumători adulţi care îşi doresc să renunţe la fumatul tigaretelor cu ajutorul lor”, potrivit asociaţiei.

Propunerea legislativă a fost respinsă de către Comisiile de specialitate ale Senatului, dar raportul comun nu a mai ajuns să fie votat în plen, din cauza îndeplinirii termenului formal de adoptare tacită. Astfel, acesta va fi unul dintre cele 100 de proiecte care vor fi adoptate tacit de către Senat pe data de 18 octombrie.

O iniţiativă legislativă pune semnul egalităţii între ţigarete şi produsele de vapat

”Din acest motiv votul Camerei Deputaţilor va fi crucial pentru cei peste 350.000 de fumători români care apelează la noile produse pentru a renunţa la fumatul de ţigarete conventionale. Cel mai grav aspect îl reprezintă faptul că iniţiativa legislativă pune semnul egalităţii între ţigarete şi produsele de vapat. Acestea din urmă utilizează o tehnologie nouă, care ar putea reprezenta una dintre cele mai mari oportunităţi în domeniul sănătăţii publice din ultimii 20 de ani. Echivalarea fumatului cu vapatul este o greşeală majoră, întrucât aceste produse, semnificativ mai puţin nocive decât ţigaretele, îi pot ajuta pe fumători să renunţe la fumat sau să reducă riscurile asociate fumatului şi pot avea o contribuţie majoră asupra sistemului de sănătate publică din România”, mai arată asociaţia.

Reprezentanţii săi spun că o viitoare definiţie a vapatului, în context european, ar trebui să permită realizarea unui cadru de reglementare care separă aceste produse faţă de cele din tutun combustibil.

”Prevederile referitoare la publicitate, promovare şi comunicare în general ar trebui să reflecte caracterul diferit al vapatului faţă de ţigări şi alte produse de tutun combustibil, dată fiind oferirea de alternative mai bune la fumat pentru fumătorii adulţi. De asemenea, este necesară consultarea şi implicarea tuturor părţilor interesate într-un proces transparent de elaborare a unei legislaţii viitoare adecvate, în care să fie atinse cu succes următoarele trei obiective majore: protecţia tinerilor şi a copiilor, sprijinirea adecvată a fumătorilor adulţi care vor să renunţe la fumat, prin facilitarea accesului la alternative mai puţin nocive, şi reducerea impactului negativ asupra sistemului de sănătate publică prin reducerea riscurilor asociate fumatului”, mai spun ei.

Introducerea de restricţii suplimentare arată că autorii noii propuneri legislative nu au o înţelegere clară a tipurilor de măsuri care îi pot ajuta cu adevărat pe fumători să renunţe la fumat. Mai mult, aceştia invocă permanent accesul prea facil al minorilor la aceste produse, în ciuda interdicţiei de vânzare şi de distribuire gratuită a acestor produse.

”Dar dacă principala problemă este accesul facil al minorilor la aceste produse la punctul de vânzare, nu vedem cum noile propuneri legislative, care se referă la expunere, publicitate şi promovare, pot împiedica acest acces. Pentru a împiedica accesul este de fapt necesară o implementare mai bună a legilor existente, înăsprirea amenzilor pentru încălcarea lor, facilitarea controlului actelor de identitate în magazin şi alte asemenea măsuri. Este foarte important ca Parlamentul şi instituţiile de reglementare din România să bazeze deciziile de reglementare cruciale pentru sănătatea fumătorilor şi lupta împotriva fumatului pe dovezi ştiinţifice confirmate şi bunele practici din domeniu, şi nu pe prejudecăţile şi alarmismul care au stat la baza propunerilor legislative anti-vapat aflate în discuţie”, arată Asociaţia Industriei de Vaping.

Asociaţia Industriei de Vaping (AIV) reuneşte unele dintre cele mai importante companii de pe piaţa de vapat din România – producători, distribuitori, specialişti – cu scopul de a reprezenta acest sector de activitate în relaţia cu autorităţile statului şi opinia publică din România. AIV operează independent de piaţa de tabac, sau de farma.

Sursa : news.ro

O pisică, traficant de droguri, a evadat din gradina zoologică. „Putem spune că s-a săvârşit o infracţiune”... Satu Mare: Poliţiştii au deschis o anchetă după ce un bărbat a fost găsit mort şi legat cu lanţuri într-o fântână...
Ora de vară 2023. Ce decizie a luat Comisia Europeană
Trecerea la ora de vară 2023 se face pe data de 26 martie. Totuși, foarte multe țări din...
Horoscopul zilei de 22 martie 2023. Racii se vor face remarcați. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 22 martie 2023 spune că Racii dau dovadă de putere și perseverență...
Parteneri
Dovlecei umpluți cu legume și cușcuș. Rețetă delicioasă de post
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x