Antena Căutare

Se anulează sau nu amenzile celor care le-au plătit? Avocații explică în ce condiții pot scăpa românii de sancțiunile primite

Avocatul Gheorghe Iancu explică în ce condiții pot fi anulate procesele verbale cu sancțiuni aplicate de polițiști până la data dată la care CCR a decis că ar fi neconstituționale. 

"Scapă de plata amenzilor doar cei care nu au apucat să le plătească", susține fostul Avocat al Poporului, într-o intervenție, la Antena 3.

CCR a decis că majorarea amenzilor în timpul stării de urgență este neconstituțioanlă

Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizarea Avocatului Poporului şi a decis că OUG 34/2020, prin care a fost majorat cuantumul sancţiunilor aplicate în timpul stării de urgenţă, e neconstituţională.

Citește și: Amenzile pentru încălcarea ordonanțelor militare, declarate neconstituționale. Ce se întâmplă cu românii care au fost sancționați

Judecătorii constituţionali au constatat că actul normativ este neconstituţional în ansamblul său.

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu mai multe articole din OUG privind instituirea stării de urgenţă, argumentând că unele dintre acestea ”permit preşedintelui României să legifereze în domenii pentru care Legea fundamentală cere intervenţia legiuitorului primar sau a celui delegat”. ”Dacă legiuitorul constituant ar fi considerat că prin decret, ca act administrativ normativ, Preşedintele poate legifera în perioada stării de urgenţă sau de asediu, ar fi prevăzut în mod expres un tip de delegare legislativă, aşa cum a reglementat-o în cazul celeilalte autorităţi executive”, argumenta Avocatul Poporului.

Peste 3.500 de amenzi aplicate în ultimele 24 de ore

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, poliţiştii şi jandarmii au depistat, în ultimele de 24 de ore, 3.592 persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestor persoane le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 6.022.952 de lei.

Sindromul boreout: ce înseamnă să fii bolnav de plictiseală şi cum ne afectează asta pe plan fizic şi psihic... Un nou focar în Ialomița, după Țăndărei! Sunt zeci de infectați cu Covid-19, dar se refuză instituirea carantinei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x