Antena Căutare

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul de la Galaţi. Cei doi polițiști sunt bănuiți de neglijență

Avocatul Poporului anunţă că s-a sesizat din oficiu privind incidentul de la Galaţi, în care doi poliţişti sunt bănuiţi de neglijenţă în cazul unei fete dintr-un centru de plasament, care se afla pe stradă în stare de şoc, cu sânge pe picioare.

"Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la incidentul de la Galaţi, în care doi poliţişti sunt bănuiţi de neglijenţă în cazul unei minore dintr-un centru de plasament, care se afla pe stradă în stare de şoc, cu sânge pe picioare. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 22 şi art. 49 din Constituţia României privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică şi protecţia copiilor şi a tinerilor", se arată într-un comunicat de presă transmis, luni, de instituţie.

Ca urmare, Avocatul Poporului va face demersuri către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Galaţi şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi.

Poliţia Judeţeană Galaţi a anunţat cercetarea disciplinară a celor doi poliţişti surprinşi asistând pasiv la momentul apariţiei unei fete de 14 ani, plină de sânge, pe o stradă din oraş.

Potrivit reprezentanţilor IPJ Galaţi, agenţii care nu au avut nicio reacţie la vederea copilei de 14 ani, aflată într-o situaţie gravă, fac deja obiectul unei anchete interne, la finalul căreia vor fi dispuse măsuri ce pot ajunge până la destituirea din Poliţie.

Fata de 14 ani găsită pe o stradă din Galaţi plină de sânge trăieşte într-un centru de plasament, iar sâmbătă, când a avut loc incidentul, ea ar fi fost plecată cu bilet de voie. Totodată, în urma investigaţiilor, poliţiştii au întocmit dosar penal pentru relaţii sexuale cu un minor, urmând a stabili dacă a fost vorba despre un viol.

Cazul a ajuns în atenţia conducerii IPJ Galaţi după ce, în week-end, pe o reţea de socializare a apărut o filmare care surprinde o fata plină de sânge, o maşină de Poliţie, mai mulţi cetăţeni şi doi angajaţi ai unei firme de securitate. Oamenii de pe trotuar solicită ajutorul poliţiştilor care refuză să coboare din maşină, în ciuda insistenţelor. Victima pare îngrozită şi refuză să vorbească cu oamenii care i-au sărit în ajutor, în timp ce poliţiştii asistă pasiv la întreaga scenă. În cele din urmă, fata a fost transportată la spital.

Cei doi poliţişti a căror atitudine face acum obiectul unei anchete interne în cadrul IPJ Galaţi sunt de la Secţia 1 de poliţie Galaţi. Unul dintre agenţii care nu au intervenit în sprijinul fetei de 14 ani este chiar o femeie. Ambii au gradul de agent, unul dintre ei este absolvent al Şcolii de Agenţi, promoţia 2016, celălalt este angajat din sursă externă în anul 2017.

În perioada cercetării disciplinare, celor doi nu li se suspendă activitatea.

Potrivit directorului adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi, Ciprian Groza, fata de 14 ani trăieşte într-un centru de plasament, iar sâmbătă şi-a luat bilet de voie între orele 17.00-20.00, spunând că se va plimba prin oraş. Fata ar fi mers însă la domiciliul prietenului său, un băiat de 15 ani, cu care se cunoştea de circa o lună, iar acolo ar fi întreţinut de bună voie relaţii sexuale cu el.

"Cu acest băiat de 15 ani, minora ar mai fi avut patru întâlniri de acest gen. La domiciliul lui, din spusele fetei, s-ar fi consumat un act sexual consfinţit de ambele părţi, urmat de ce ştim că s-a întâmplat, acea hemoragie a fetiţei. Se pare că nu ar fi fost prima relaţie sexuală a fetei", a declarat Groza.

Reprezentantul DGASPC Galaţi spune că există nişte proceduri pe care fata le-a respectat, în speţă biletul de voie solicitat, însă ea ar fi mers nu la plimbare, cum a declarat, ci la domiciliul prietenului său.

De asemenea, Groza a anunţat la că la nivelul DGASPC Galaţi a fost începută o anchetă.

Între timp, copila a fost supusă unei intervenţii chirurgicale, iar după operaţie a început şedinţele de consiliere psihologică.

Potrivit directorului de la SAJ Galaţi, Mihai Polinschi, ambulanţa a fost solicitată la 112 de un agent de poliţie. La venirea echipajului medical, în zona unei benzinării din Galaţi, fata de 14 ani, părea a fi în stare de şoc emotional şi prezenta un şoc hemoragic important.

"Nu a declarat direct că a fost victima unui viol, a aprobat însă tacit. Probabil că au fost nişte indicii care au făcut ca asistenta noastră să tragă concluzia că fata a fost supusă unei agresiuni. Ulterior, ea şi-a schimbat declaraţiile. Tacit ar fi admis că e vorba de o agresiune. Copila părea şocată, avea o hemoragie importantă de origine vaginală. Am preluat-o din faţa unei staţii peco şi am dus-o la Spitalul de Copii de unde a fost transportată apoi la Spitalul Judeţean Galaţi, unde a fost operată. Părea şocată, cu hainele pline de sânge în jumătatea inferioară a corpului, cu o sângerare vaginală care a continuat. Asistenta noastră cu mult tact a reuşit să obţină nişte indicii că ar fi fost o agresiune, dar ulterior declaraţia s-a schimbat. E treaba Poliţiei să stabilească ce s-a întâmplat”, a declarat directorul SAJ Galaţi, Mihai Polinschi.

Sursa : news.ro

Șantierul naval unde a fost construit Titanicul, în prag de faliment... Australia nu intenţionează să primească rachete americane...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x