Oficial! Noi scumpiri pentru români, în prag de sărbători! Pentru ce produse am putea scoate mai mulți bani din buzunare

 

Românii ar putea fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare pentru băuturi răcoritoare cu un conţinut ridicat de zahăr, după ce propunerea legislativă privind introducerea acestora în categoria produselor pentru care se percep taxe a trecut de Senat.

Propunerea a trecut de Senat prin adoptare tacită, ca urmare a împlinirii termenului pentru dezbatere şi adoptare.

Prin modificările aduse Codului fiscal, propunerea legislativă prevede introducerea băuturilor răcoritoare cu un conţinut ridicat de zaharuri libere în categoria produselor pentru care se percep, direct sau indirect, taxe speciale asupra consumului (accize armonizate), precum şi exceptarea de la plata accizelor a sucurilor din fructe fără adaos de zaharuri, a băuturilor răcoritoare destinate consumului propriu fabricate de persoanele fizice şi a băuturilor răcoritoare produse pe loc, prin stoarcere, vândute neîmbuteliate, prevede proiectul iniţiat de parlamentari din tot spectrul politic.

Totodată, prin modificările aduse Legii sănătăţii, băuturile răcoritoare cu un conţinut ridicat de zaharuri libere au fost incluse în categoria produselor asupra cărora au fost instituite contribuţii în scopul combaterii consumului excesiv de astfel de produse (tutun, băuturi alcoolice) şi pentru finanţarea cheltuielilor de sănătate, conform propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

Potrivit acestei inițiative legislative, băuturile răcoritoare cu un conţinut ridicat de zaharuri libere sunt „acele băuturi cu un conţinut de zaharuri libere de cel puţin 5 grame la 100 de mililitri de produs, inclusiv acele băuturi care au zaharuri libere adăugate care împreună cu zaharurile intrinseci depăşesc limita menţionată”.

Comisiile pentru buget-finanţe şi cea pentru sănătate publică au dat raport comun de respingere a proiectului.

Senatul este prima Cameră sesizată cu acest act normativ.facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI