Bechtel disponibilizeaza peste 1.900 de angajati

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Cluj a primit de la Bechtel o notificare privind disponibilizarea a peste 1.900 de angajati de pe santierul Autostrazii Transilvania. Institutia a avertizat compania ca nu a respectat procedura legala de concediere colectiva.

"Am primit notificarea din partea companiei Bechtel privind intentia de disponibilizare colectiva a unui numar de 1.915 angajati, incepand cu luna aprilie. Procedura legala de disponibilizare nu este respectata si le vom comunica acest lucru. De la inceput, procedura a pornit cu nerespectarea legii, in sensul ca nu au fost initiate in prealabil negocieri cu sindicatele", a declarat directorul AJOFM Cluj.
Acesta si-a exprimat speranta ca disponibilizarea nu va avea loc, totusi, fiind vorba doar de "presiuni" ale Bechtel de a recupera sumele pe care le are de incasat de la statul roman in contul lucrarilor la Autostrada Transilvania.Cred ca lucrarilor vor continua si ca este vorba in demararea acestei proceduri doar de presiuni ale Bechtel pentru ca statul sa isi plateasca datoriile restante. Sunt actiuni pe care Bechtel le face in vederea urgentarii primii banilor. Pe lista disponibilizarilor figureaza si liderii de sindicat si nu cred ca acestia vor fi de acord sa plece

Ultima solutie, instanta

Potrivit lui Don, in cazul in care, totusi, Bechtel nu va renunta la disponibilizarile anuntate, AJOFM Cluj va incepe actiuni, inclusiv in instanta.

"Daca nu s-a respectat procedura legala, orice notificare este nula de drept. Putem face toate demersurile oficiale inclusiv in instanta astfel incat angajatorul sa respecte Codul Muncii", a precizat seful AJOFM Cluj.

Constructorul Autostrazii Brasov-Bors (Transilvania), compania Bechtel, anunta, la inceputul lunii februarie, ca ar putea face concedieri colective din cauza neonorarii datoriilor Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), in valoare de 214 milioane de euro.

Totodata, Cartel Alfa Cluj anunta ca va organiza miscari de protest in conditiile in care sindicalistii de la Autostrada Transilvania au primit o instiintare de incepere a procedurilor de disponibilizare colectiva a tuturor celor 1.933 de angajati ai companiei Bechtel.

Pe de alta parte, Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Cluj spunea ca ia in calcul actionarea in instanta a companiei americane Bechtel, sustinand ca procedura de concediere colectiva a tuturor angajatilor nu respecta prevederile legale.

Ulterior, conducerea Bechtel si reprezentantii sindicatelor au convenit continuarea, in acest an, a lucrarilor pe portiunea Campia Turzii - Turda, in lungime de 10,2 kilometri, cu conditia asigurarii finantarii. Totusi, reprezentantii sindicatului din cadrul Bechtel afirmau, in 10 februarie, ca societatea va continua disponibilizarile, cu exceptia a 300 de muncitori care vor lucra pe portiunea Campia Turzii-Turda.

Premierul Emil Boc a declarat, vineri, la Zalau, ca lucrarile la Autostrada Transilvania vor continua in acest an, prioritare fiind tronsoanele Turda - Campia Turzii si Gilau - Huedin, pe 18 kilometri, iar in aceasta luna va fi platita o noua transa din datoria pe care statul o are catre Bechtel.

Sursa: www.jurnalul.ro

Parteneri
Sufleu de vanilie. Un delicios desert din bucătăria franțuzească
Pentru momentele de răsfăț culinar sau pentru evenimentele speciale din viața ta, îți oferim o rețetă de sufleu de vanilie, inspirată din bucătăria franțuzească. Este un desert fin și delicat, cu textură aerată și aromă plăcută de vanilie.
Catine.ro
Ultimele știri