Nu e de mirare ca in Romania mai sunt doar patru cultivatori de hamei. Munca este una colosala, iar investitia pe masura.
"Costurile se ridica la peste 120 de milioane pe hectar. Cheltuieli mari sunt cu ingrasamintele, sfoara si plus pesticidele care se folosesc pentru intretinerea culturii", a declarat cultivatorul de hamei, Efrim Brad.
In lipsa unei tehnologii performante, cultivatorii romani se descurca cum pot. Astfel, miile de hectare cultivate cu hamei au ramas acum de ordinul sutelor.
Si pentru ca in Romania nu se investeste in acest domeniu, cultivatorii autohtoni colaboreaza cu Insitutul de Cercetare din Germania.
"Ei niciodata nu ne vor vinde ultimele descoperiri care sunt super productive, respectiv o productie buna si mai rezistenta la boli, le tin pentru ei", spune un alt producator.
Soiurile de hamei care se cultiva in Romania sunt vechi de peste 40 de ani, iar acestea nu mai fac fata la temperaturile extrem de ridicate si la bolile care apar la culturile de hamei.
Indiferent de piedici, romanii stiu una si buna: berea e nelipsita de pe mesele lor!
Singura solutie pentru cultivatorii de hamei autohtoni ar fi subventiile, care i-ar ajuta sa-si imbunatateasca tehnologia si astfel culturile sa se inmulteasca.
FOTO: pencilandspoon.com
Accident in Salina Praid! Cel putin 11 persoane au fost ranite... Elevii romani au obtinut patru medalii la Olimpiada Internationala de Chimie...