Antena Căutare

Berea romaneasca este produsa cu hamei nemtesc. Cultivatorii romani au disparut

Bem bere romanesca cu hamei strain, pentru ca cel autohton e pe cale de disparitie. El e scump si greu de intretinut, iar cultivatorii romani nu pot sa suporte singuri costurile. Din cele 3000 de hectare pe care Romania le avea in urma cu 20 de ani, au mai ramas doar 240.

Nu e de mirare ca in Romania mai sunt doar patru cultivatori de hamei. Munca este una colosala, iar investitia pe masura.

"Costurile se ridica la peste 120 de milioane pe hectar. Cheltuieli mari sunt cu ingrasamintele, sfoara si plus pesticidele care se folosesc pentru intretinerea culturii", a declarat cultivatorul de hamei, Efrim Brad.

In lipsa unei tehnologii performante, cultivatorii romani se descurca cum pot. Astfel, miile de hectare cultivate cu hamei au ramas acum de ordinul sutelor.

Si pentru ca in Romania nu se investeste in acest domeniu, cultivatorii autohtoni colaboreaza cu Insitutul de Cercetare din Germania.

"Ei niciodata nu ne vor vinde ultimele descoperiri care sunt super productive, respectiv o productie buna si mai rezistenta la boli, le tin pentru ei", spune un alt producator.

Soiurile de hamei care se cultiva in Romania sunt vechi de peste 40 de ani, iar acestea nu mai fac fata la temperaturile extrem de ridicate si la bolile care apar la culturile de hamei.

Indiferent de piedici, romanii stiu una si buna: berea e nelipsita de pe mesele lor!

Singura solutie pentru cultivatorii de hamei autohtoni ar fi subventiile, care i-ar ajuta sa-si imbunatateasca tehnologia si astfel culturile sa se inmulteasca.

FOTO: pencilandspoon.com

Accident in Salina Praid! Cel putin 11 persoane au fost ranite... Elevii romani au obtinut patru medalii la Olimpiada Internationala de Chimie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x