Antena Căutare

Bilant MAI 2009: Crestere a riscului infractional

Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a prezentat joi bilantul activitatii pe anul 2009. Desi rezultatele sunt ingrijoratoare, mai ales la capitolele siguranta cetatenilor, coruptie si criminalitate informatica, autoritatile de la Interne ne asigura de noi strategii pentru anul acesta.


Anul trecut, care a fost marcat de inceputul crizei economice, in zona sigurantei cetateanului, specialistii au constatat o crestere a riscului infractional, respectiv de 11% pentru infractiunile sesizate, 6% pentru cele constatate si 4% pentru infractiunile care au fost solutionate. In topul categoriilor de infractiuni, specialistii au avut de-a face cu cele judiciare, in numar de peste 120.000 si cu cele economico-financiare, respectiv de aproape 50.000.

Tot o crestere s-a inregistrat si pentru criminalitatea stradala, care s-a marit cu 8% fata de 2008. Astfel, au crescut cazurile de talharie prin amenintarea cu arma, fapte indreptate catre unitatile bancare, casele de schimb, amanet si postasi, s-au dublat cazurile de talharie cu autori mascati si au inregistrat o crestere de 93% si s-a inregistrat o crestere de 80% in ceea ce priveste furturile.

Impactul crizei economice a determinat anul trecut si cresterea activitatilor ilegale mai ales in spatiul economic, iar conform statisticilor, prejudiciul cauzat ca urmare a constatarii infractiunilor de catre politisti este estimat la aproape 4,45 de miliarde de euro, cu 210% mai mult decat in 2008.

Un capitol sensibil al bilantului MAI este si traficul de droguri. Comparativ cu 2008, cantitatile de droguri confiscate au crescut cu 400% in 2009 si tot atunci s-a inregistrat si cea mai mare captura din ultimii 10 ani, adica 1.200 de kilograme de cocaina, a caror valoare atinge aproape 40 de milioane de dolari.

MAI promite o siguranta mai buna a cetatenilor si simplifarea procedurilor administratiei publice

In ceea ce priveste traficul de persoane, Romania continua sa fie tara de tranzit si de origine pentru traficul de persoane, iar referitor la criminalitatea informatica, aceasta inregistreaza si ea cresteri si se manifesta mai ales prin reorientarea gruparilor criminale care, in trecut, se ocupau cu traficul de persoane, de masini sau de droguri, catre infractiunile informatice.

Tot anul trecut, numarul situatiilor de urgenta a crescut cu doua treimi, mai ales ca urmare a cresterii solicitarilor pentru acordarea primului ajutor medical calificat.

In zona de coruptie interna, in 2009 au fost consemnate 70 de situatii, cu 15% mai multe decat in 2008, in care functionarii ministerului au sesizat Directia Generala Anticoruptie atunci cand li s-au oferit sume in schimbul unor servicii. Apoi, au fost inregistrate alte 137 de cazuri, cu 28% mai multe decat in 2008, cand angajatii ministerului au denuntat situatiile in care colegii lor au fost implicati in fapte de coruptie.

Dupa cum arata bilnatul MAI pe 2009, la multe capitole este de lucrat in continuare, iar Internele promit pentru anul acesta mai multe prioritati, printre care cresterea gradului de siguranta pentru cetateni, combaterea infractionalitatii, a terorismului, criminalitatii organizate si transfrontaliere, dar si crearea unui concept de management de actiune, pentru prevenirea si combaterea coruptiei in randurile personalului structurilor MAI.

De asemenea, strategia Ministerului pentru 2010 mai propune si cresterea calitatii si accesul la serviciile publice comunitare, dar si simplificarea administrativa, reducerea cheltuielilor curente in cazul administratiei publice centrale si locale.

Foto: Intact Images

Captura de arme la Otopeni... Ce spagi se dau medicilor? Vezi cazuri scrise de cititori!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x