Antena Căutare

Blocaj in Sanatate: Medicii refuza in continuare sa prescrie medicamente si concedii

UPDATE 17.02: Negocierile purtate marti intre reprezentantii medicilor de familie si cei ai Ministerului Sanatatii s-au incheiat fara o concluzie clara. Potrivit participantilor la discutii, acestea vor continua si miercuri, iar la finalul lor ar urma sa se semneze un protocol in urma caruia medicii vor renunta la protestul cauzat de continutul contractului cadru pe 2010, iar retetele gratuite si compensate ar urma sa fie din nou eliberate. "Am reusit sa ajungem la unele concluzii. O mare parte din probleme le-am rezolvat. Maine ne intalnim din nou sa discutam problemele tehnice si tot atunci vom semna un protocol. Ziua de maine va fi probabil ziua decisiva", a declarat, la finalul discutiilor de marti, Doina Mihaila, presedintele Patronatului Medicilor de Familie. "Suntem pe calea cea buna", a completat Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale a Medicilor de Familie.


Sute de mii de pacienti asteapta deblocarea situatiei de la nivelul medicilor de familie, care, de cateva zile, nu mai elibeareza retete gratuite si compensate sau concedii medicale. Este si inceput de luna si de trimestru si multi bolnavi nu isi mai pot continua tratamentul, in mod normal.

Medicii de familie si reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate discuta din nou astazi, la aceeasi masa cu ministrul Sanatatii. Medicii se plang ca primesc mai putin decat anul trecut si refuza sa semneze contractul cu CNAS.

Medicii sustin ca prin noul contract incheiat cu CNSAS, veniturile cabinetelor ar scadea cu aproximativ 40%. Ultima zi a contractului pe 2009 a expirat pe 31 martie anul acesta, iar medicii nu au fost informati despre continutul noului document.

Medicii sunt contrazisi insa de reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate, care sustin ca veniturile lor vor fi chiar mai mari, potrivit noului contract. Ultima intilnire dintre medici si reprezentantii Casei, mediata de ministrul Cseke Attila s-a incheiat fara niciun rezultat.

Premierul Emil Boc nu a vrut sa se implice in disputa dintre medici si ministerul Sanatatii.

"Ministerul Sanatatii va negocia atat cat va fi necesar. Contractul-cadru a fost aprobat in Guvern si urmeaza sa se implementeze. Sper sa se gaseasca intelegere pentru ca nu este firesc ca oamenii sa sufere din cauza negocierilor sau a birocratiei. Din punctul nostru de vedere noi am adoptat contractul-cadru in Guvern, inainte de 1 aprilie, iar detalii pot da cei de la Ministerul Sanatatii" a spus premierul.

Pana cand medicii de familie si CNSAS nu vor ajunge la o intelegere, bolnavii nu vor beneficia de retete compensate sau gratuite, bilete de trimitere sau concedii medicale.

Cum sa ne refacem dupa masa de Paste... Un tren Personal a deraiat in Bistrita-Nasaud. Nu sunt victime...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x