Antena Căutare

Boboteaza 2019. Când vine preotul cu Botezul în casele din România și ce sfințește

Boboteaza 2019. Când vine preotul cu Botezul în casele din România și ce sfințește

Boboteaza 2019. Când vine preotul cu Botezul în casele din România și ce sfințește
Boboteaza | hepta.ro

Creștinii ortodocși sărbătoresc Boboteaza sau Botezul Domnului pe 6 ianuarie. Atunci se sfințește Agheasma Mare în biserici și mănăstiri. Cuvântul “agheasmă” în limba greacă înseamnă “apă sfințită”. Boboteaza mai este cunoscută și sub numele de Teofanie, Epifanie, Descoperirea Cuvântului Întrupat sau Arătarea Domnului.

În ajunul Bobotezei, preotul merge în casele oamenilor pentru a le sfinți cu aghiasmă săvârșită la Sfânta Liturghie de dimineața. Creștinii țin post negru până la sosirea preotului pentru a bea apă sfințită. Preotul e urmat de mai mulți copii, îmbrăcați în straie albe care cântă niște colinde specifice.

Preotul sfințește casa, intrând în toate camerele și îi binecuvântează pe stăpânii casei. Aceștia primesc de la preot aghiasmă pentru a bea în ziua respectivă. A doua zi, la slujba de Bobotează, se sfințește Aghiasma mare.

Creștinii iau din această Aghiasmă din care se bea în fiecare dimineață timp de o săptămâna. Apoi ea se păstrează și se mai folosește în alte situații, cu dezlegarea preotului.

Sursă foto: hepta.ro

Alarmant! Zeci de blocuri din Capitală stau, de câteva ore, fără căldură, apă caldă și curent, în condițiile în care afa... Ministrul Educației anunță SCHIMBĂRI majore în programa elevilor de școală generală și liceu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x