Live acumChefi la Cutite (r)
Prime Time 20:30X Factor

Boboteaza 2019. Când vine preotul cu Botezul în casele din România și ce sfințește

Boboteaza 2019. Când vine preotul cu Botezul în casele din România și ce sfințește

Boboteaza

hepta.ro

Creștinii ortodocși sărbătoresc Boboteaza sau Botezul Domnului pe 6 ianuarie. Atunci se sfințește Agheasma Mare în biserici și mănăstiri. Cuvântul “agheasmă” în limba greacă înseamnă “apă sfințită”. Boboteaza mai este cunoscută și sub numele de Teofanie, Epifanie, Descoperirea Cuvântului Întrupat sau Arătarea Domnului.

În ajunul Bobotezei, preotul merge în casele oamenilor pentru a le sfinți cu aghiasmă săvârșită la Sfânta Liturghie de dimineața. Creștinii țin post negru până la sosirea preotului pentru a bea apă sfințită. Preotul e urmat de mai mulți copii, îmbrăcați în straie albe care cântă niște colinde specifice.

Preotul sfințește casa, intrând în toate camerele și îi binecuvântează pe stăpânii casei. Aceștia primesc de la preot aghiasmă pentru a bea în ziua respectivă. A doua zi, la slujba de Bobotează, se sfințește Aghiasma mare.

Creștinii iau din această Aghiasmă din care se bea în fiecare dimineață timp de o săptămâna. Apoi ea se păstrează și se mai folosește în alte situații, cu dezlegarea preotului.

Sursă foto: hepta.ro

Recomandari