Antena Căutare

Branza devine un lux pentru romani! Se scumpeste cu aproape 50%

Ca sa nu ajungem la medic, ar trebui sa cautam produse naturale. Anul acesta insa ne va fi mult mai greu sa le gasim si vom plati mai mult pentru ele. De vina este seceta. Agricultorii care nu folosesc erbicide au avut o recolta mult mai mica, iar ciobanii care isi duc oile pe munte sa pasca au facut cu pana la 60% mai putina branza. Asa ca n-au incotro si umbla la preturi.

Ciobanii au coborat cu oile de pe munte, iar acum trebuie sa faca bilantul acestui sezon. Se asteptau sa aiba un an prost, din cauza secetei, dar cifrele le-au intrecut asteptarile, in mod neplacut. Asa ca numai romanii cu bani isi vor permite sa manance branza in iarna.

"Anul acesta am avut productiile de lape cu 60% diminuat fata de anul trecut. Preturile la lactate vor creste, in jur de 30 de lei telemeua, in februarie, martie, aprilie, si burduful la 50 de lei, 45-50 de lei", a declarat presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine si Ecvine din judetul Brasov, Eugen Gontea.

Aceeasi teama o au si legumicultorii. Recolta de anul este mica, iar preturile mari. Chiar si asa gospodinele incearca sa umple camara cu muraturi. Gogosari costa 2,5 lei, conopida 6 lei, telina 3 lei, castraveti 1,7 lei kilogramul, iar ceapa 1,3 lei.

Seceta a afectat si culturile de vita de vie. Anul acesta s-a facut vin mai putin, dar mai dulce. Romanii care vor sa guste din productia de anul acesta fac carare intre tarabe, ca sa gaseasca pretul cel mai bun.

Si fructele sunt cautate in aceasta perioada. Daca fara vin mai poti sta in timpul iernii, fara compoturi si dulceturi e mai greu. Un borcan de gem sau dulceata costa intre 35 si 10 lei.

FOTO: Intact Images

Un incendiu a cuprins un bloc din Braila! ... VIDEO! Un batran din Medias a fost lovit, in mijlocul strazii, cu o bata in cap...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x