Antena Căutare

Lovitură pentru sute de mii de români! Motivul pentru care vor lucra peste program în luna ianuarie

Sfârșitul anului 2018 a adus două minivacanțe de cinci zile consecutive pentru bugetari, după ce aceștia au primit liber în zilele de 24 și 31 decembrie 2018. Acum, însă, aceștia sunt nevoiți recupereze liberele primite de Crăciun și Anul Nou, astfel că vor lucra peste program. 

Sfârșitul anului 2018 a adus două minivacanțe de cinci zile consecutive pentru bugetari, după ce aceștia au primit liber în zilele de 24 și 31 decembrie 2018. Acum, însă, aceștia sunt nevoiți recupereze liberele primite de Crăciun și Anul Nou, astfel că vor lucra peste program.

Prin Hotărârea Guvernului nr. 983/2018 s-a dat liber bugetarilor pe 24 și 31 decembrie 2018.Concret, la stat nu s-a muncit pe 24 și 31 decembrie 2018, zile care au picat lunea, fix între weekend și liberele legale de Crăciun și între weekend și liberele legale de Anul Nou. Aceste libere suplimentare trebuie recuperate de bugetari în prima lună a anului 2019, însă doar prin prelungirea zilnică a programului de lucru. În ocaziile precendente recente, recuperarea s-a făcut ori prin prelungirea programului, ori prin muncă sâmbăta, scrie avocatnet.ro.

„Pentru recuperarea zilelor de muncă stabilite ca zile libere (...), instituțiile și autoritățile publice își vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 ianuarie 2019, potrivit planificărilor stabilite. Pentru munca prestată [prin prelungirea programului de lucru] nu se acordă timp liber corespunzător”, scrie în documentul Executivului.

Unii dintre bugetari, însă, nu au stat acasă pe 24 și 31 decembrie. Este vorba despre cei în cazul cărora activitatea nu putea fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității. De asemenea, și magistrații s-au numărat printre cei care au lucrat, dacă se impunea soluționarea unor procese în acele două zile.

Cele două libere legale de Crăciun au picat anul acesta marțea și miercurea, adică pe 25 și 26 decembrie, iar cele două libere legale de Anul Nou au picat tot marțea și miercurea, adică pe 1 și 2 ianuarie 2019.

Salariații din sectorul privat au putut și ei să stea acasă în zilele de 24 și 31 decembrie 2018, însă numai dacă angajatorul a luat o decizie internă în acest sens, mai precizează sursa citată.

Vești importante despre legea pensiilor! Românii care vor fi scuțiți timp de 10 ani de la plata contributiilor la Pilonu... Astrologul Ion Burculeț face previziuni sumbre despre Romania lui 2019: "Fenomene extreme, foc și apă. Nu există sc...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x