Calculator vârstă pensionare. Ce categorii de români pot ieși la pensie în anul 2020

Vârsta de pensionare pentru femeile din România se va schimba pe parcursul anului, în timp ce cea pentru bărbați va rămâne aceeași.

Ilustrație.

Pensia pentru limită de vârstă este reglementată de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice şi este raportată la data naşterii.

Astfel, în timp ce bărbaţii se pensionează la 65 de ani, încă din anul 2015, vârsta standard de pensionare pentru femei creşte la fiecare câteva luni.

În primele trei luni din acest an, se pot pensiona femeile care au împlinit vârsta de 61 de ani şi 3 luni şi au un stagiu minim de cotizare de 15 ani, stagiul complet de cotizare fiind de 31 de ani şi trei luni.

În ultimele trei luni din an, se pot pensiona femeile care au împlinit vârsta de 61 de ani şi 5 luni, dacă au un stagiu minim de cotizare de 15 ani sau un stagiu complet de cotizare de 31 de ani şi 5 luni.

Femeile au şi opţiunea să aleagă să lucreze până la 65 de ani, potrivit adevarul.ro.

Pentru a verifica la ce vârstă puteți ieși la pensie, puteți accesa site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, unde va trebui să introduceți în casete data nașterii și să bifați sexul.

Ultimele știri