Antena Căutare

Calendar creștin ortodox 2018. Câte sărbători are în an Sf Ioan Botezătorul

Calendar creștin ortodox 2018. Câte sărbători are în an Sf Ioan Botezătorul. Biserica i-a închinat lui Ioan șase sărbători. Zămislirea lui (23 septembrie), nașterea (24 iunie), soborul lui (7 ianuarie), tăierea capului (29 august), prima și a doua aflare a capului lui (24 februarie)

Calendar creștin ortodox 2018. Câte sărbători are în an Sf Ioan Botezătorul Galerie
Sărbătorile Sfântului Ioan Botezătorul | radiocluj.ro

Sfântul Ioan Botezătorul a fost un mare prooroc, ducând o viață pustnică, în feciorie, întru continuu post și rugăciune. Astfel, el a fost demn de a fi numit prieten al Mântuitorului, fiind unul dintre puțini prooroci care au avut șansa să îl întâlnească pe acesta. Ioan Botezătorul a mai fost numit Înaintemergătorul Mântuitorului de vreme ce acesta l-a întâmpinat la intrarea Sa în Ierusalim. Sfântul Ioan nu se temea să mustre pe cei nevrednici, care trăiau în păcat și comiteau fărădelegi, numindu-i pui de vipere. El îi iubea pe cei cinstiți și drepți, ajutându-i să găsească calea spre mântuire.

El s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Mama sa, Elisabeta, a fost descendenta lui Aaron. Sfântul Ioan Botezătorul a fost născut cu 6 luni înaintea nașterii Mântuitorului. Îngerul Gavriil a vestit nașterea lui Ioan, apărând în fața lui Zaharia. Acesta nu a crezut spusele îngerului și a rămas mut pâna la nașterea pruncului său.

Elisabeta, pe când aceasta îl purta în pântece pe Ioan, s-a întâlnit cu Fecioara Maria care îl purta în pântece pe Iisus. Se spune că Ioan a mișcat în pântecele mamei sale în acel moment. Ioan l-a cunoscut pe Mântuitor atunci când acesta l-a botezat.

Misiunea Sfântului Ioan

În al cinsprezecelea an al domniei Cezarului Tiberiu, Sfântul Ioan Botezătorul a început să predice. Menirea lui a fost să pregătească credincioșii pentru venirea lui Iisus. El a trebuit să îl facă cunoscut pe acesta lui Israel. Când acesta l-a botezat pe Mântuitor în apa Iordanului a văzut Sfântul Duh cum coborându-se în formă de porumbel asupra sa. Acesta este cel mai bun exemplu, arătând capacitatea omului de a ieși din sine însuși și a se jertfi pentru aproapele său.

Din Evanghelia după Marcu aflăm că Sfântul Ioan Botezătorul purta o haină din păr de cămilă, încinsă la brâu cu o curea. El trăia în pustietate, mâncând doar miere sălbatică și lăcuste. Se spune că faptul că Ioan purta o haină din piele de cămilă semnifică chemarea păgânilor și a evreilor la Hristos. Ca și hrană, albinele și lăcustele erau considerate ca fiind curate în Vechiul Testament. Asta semnifica că Ioan se hrănea doar cu cele plăcute lui Dumnezeu.

Când îl sărbătorim pe Sfântul Ioan Botezătorul

Biserica îl cinstește pe Sfântul Ioan Botezătorul de mai multe ori. Pe 23 septembrie, creștinii sărbătoresc zămislirea lui. Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este sărbătorită pe 24 iunie, iar soborul este pe 7 ianuarie. Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este pe 29 august, aceasta fiind și ultima sărbătoare trecută cu roșu înainte de sfârșirea anului bisericesc. Creștinii sărbătoresc prima și a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul pe 24 februarie, iar cea de-a treia aflare a capului său este sărbătorită pe 25 mai.

Ultima sărbătoare din acest an bisericesc, pe 29 august, îi aduce împreună pe creștini care se roagă la Sfântul Ioan Botezătorul pentru iertarea păcatelor. Sfântul Ioan i-a apărat mereu pe cei pocăiți chiar dacă aceștia nu apucaseră să își demonstreze vrednicia în fața Domnului.

Sursă foto: radiocluj.ro, informatiadecalarasi.ro

Amenzi usturătoare pentru persoanele care apelează 112 fără să aibă o urgență reală! Avertismentul făcut de autorități... Linia de tramvai 41 din București se suspendă! RATB anunță perioada lucrăzilor de revizie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x