Antena Căutare

Calendar ortodox. 13 ianuarie. Ce sfinți prăznuim Sâmbăta după Bobotează

Calendar ortodox. Pe 13 ianuarie este mare sărbătoare. Iata ce sfinți sunt praznuiti in ”Sambata după Boboteaza”

Calendar ortodox. Pe 13 ianuarie este mare sărbătoare. Iată ce sfinți sunt prăznuiți în ”Sâmbata după Bobotează”.

Calendar ortodox. Sâmbată, 13 ianuarie, se face pomenirea sfinților mucenici Ermil și Stratonic.

Potrivit noutatiortodoxe.ro, acesti doi sfinți mucenici au trăit pe vremea împăratului Liciniu (307-324).

Sfântul Ermil era diacon și, marturisind înaintea împăratului numele lui Hristos, mai întâi a fost bătut cu toiege de arămă peste față.

Și cu toate ca era plin de răni, el îndemna pe prietenul său Stratonic să nu se spăimânteze și să-și țină firea, căci atunci când Ermil era bătut cu toiege, Stratonic plângea de mila lui. Atunci au priceput călăii că și el este de un gând și de o voință cu Ermil. Deci, fiind întrebat de împărat, a mărturisit că este creștin. Atunci, bătându-l și pe el, l-au aruncat împreună cu Ermil în apa Istrului, adică în Dunăre, unde amândoi au primit fericit sfârșit.

Tot în Sâmbăta dupa Bobotează, se face pomenirea cuviosului Iacob cel din Nisibe, în Mesopotamia.

Cuviosul Iacob s-a născut şi a crescut în marea cetate a Nisibei. Şi iubind viaţa cea paşnică şi liniştită s-a retras în munţi şi s-a supus vitejeşte lipsurilor pustiului, vara fiind ars de soare, iarna chinuit de ger şi de îngheţ. Se hrănra cu ierburi sălbatice, apa- cu măsură, iar haina reprezenta doar un biet acoperământ.

Citește și La mulți ani! E sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși pe 12 ianuarie!

În timp ce îşi secătuia trupul în acest chip, dobândea multă hrană duhovnicească pentru suflet. De aici îi venea îndrăzneală către Dumnezeu şi puterea de a vedea cele viitoare; iar din harul Duhului Sfânt a primit puterea de a face minuni.

De asemenea, pe 13 ianuarie, în Sâmbăta după Bobotează se face pomenirea sfântului mucenic Atanasie, a sfinților mucenici Pahomie și Papirin, dar și pomenirea târnosirii Mănăstirii proorocului Ilie, din Valea Adanca.

Citește și Tradiții și obiceiuri de Bobotează. Ce trebuie să faci ca să îți meargă bine tot anul: „Agheasma trebuie băută timp de opt zile”

Din 2018, românii vor câștiga mai mulți bani. Câștigurile salariale au crescut: "Prime ocazionale, drepturi în natu... Vremea pe 4 zile. Temperaturile extreme lovesc România. Vine GERUL!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x