Live acumMireasa
Prime Time 20:00iUmor

Sărbătoare mare pentru creștini, pe 20 ianuarie! Rugăciunea ce te ajută să faci copii, să te vindeci sau să primești ajutor divin

Sărbătoare importantă pentru creștini! Pe data de 20 ianuarie, în calendarul ortodox este pomenit Sfântul Eftimie cel Mare, marcat cu cruce neagră.

Viața și rugăciunea lui Sf. Eftimie cel Mare

Calendar ortodox 20 ianuarie: Sfântul Eftimie cel Mare

Sfântul Eftimie cel Mare a trăit pe vremea împăratului Graţian. S-a născut în Melitina, în cuprinsul mitropoliei Armeniei, din pântece sterp şi neroditor, ca şi sfântul Ioan Botezătorul. Venirea sa pe lume a reprezentat o adevărată minune pentru cei doi părinți ai săi.

Numele Eftimie semnifică în greacă „voie bună”, nume ales la scurt timp după ce „un glas de sus” i-a anunțat pe părinți că rugăciunile lor au fost ascultate și vor avea un copil, deci să „se bucure și să fie cu voie bună”.

Viața lui Sf. Eftimie cel Mare

Când a ajuns în vârsta de 29 de ani, Sfântul Eftimie cel Mare s-a dus la Ierusalim şi a stat o vreme într-una din peşterile din munte. Se spune că a vindecat pe mulți de boli și că a hrănit patru sute de oameni, având doar câteva pâini mici. Tot el este și cel care a vindecat numeroase femei de infertilitate.

Se mai spune despre el că, la moartea unui călugăr care trecea drept om înţelept şi înfrânat, dar care în fapt era cu totul altfel, fericitul a văzut un înger trăgându-i sufletul din el cu o suliţă şi a auzit şi glas care vădea faptele ruşinoase cele ascunse ale monahului.

Se mai spune despre Sfântul Eftimie cel Mare că aducea rod pământului neroditor și că citea gândurile și sufletele oamenilor. La vârsta de 97 de ani, acesta s-a stins din viață, informează cei de la calendar-ortodox.ro.

Tot în această zi se întâmplă și pomenirea sfinţilor mucenici Vas, Eusebiu, Eutihiu şi Vasilid.

Aceşti sfinţi mucenici, au trăit pe vremea împăratului Diocleţian. Ei erau plini de bogăţie şi membri ai senatului. Au crezut în Hristos şi au primit botezul, atunci când au văzut pe episcopul Teopemt, cum răbda chinuri şi cum făcea minuni cu puterea lui Hristos. De aceea, fiind aduşi în faţa împăratului, li s-au luat mai întâi brâiele, apoi au primit tot felul de chinuri de moarte. Sfântul Vas a fost băgat într-o groapă până la mijloc, i s-au tăiat mâinile şi măcelarindu-i-se tot trupul şi-a dat duhul. Sfântul Eusebiu a fost spânzurat cu capul în jos şi tăiat în bucăţi cu securea. Sfântul Eutihie a fost întins pe patru pari până ce s-a rupt în trei bucăţi. Sfântului Vasilid i-au spintecat pântecele cu un cuţit. Şi aşa au primit cununa muceniciei.

RUGĂCIUNE CĂTRE SFÂNTUL EFTIMIE CEL MARE

O, Sfinte Preacuvioase Parinte Eftimie, mare nevoitorule si cald folositorule, apuca inainte cu sfintele tale rugaciuni cele catre milostivul Dumnezeu, roaga-te, imblanzeste-L, fa-L milostiv noua celor ce cadem cu umilinta la tine, cela ce din pruncie te-ai dat pe tine Domnului, ranindu-te de focul dragostei Lui, ai parasit toate desertaciunile lumesti ca pe niste gunoaie, Lui ai urmat cu toata dragostea, iubindu-L mai mult decat pe toate bunatatile cele trecatoare ale lumii acesteie.

Rugăciunea lui Sf. Eftimie cel Mare

Pentru ca luminandu-ti ochii sufletului tau, cu toata inima ai slujit ca un inger in trup, Lui, care te-a si preamarit dupa multele tale trude si osteneli cu darul minunilor Sale in viata si dupa moarte, caci asa preamareste Dumnezeu pe cei ce-L maresc cu lauda si fapte bune.

Asadar, Sfinte Preacuvioase Parinte Eftimie, ca cel ce in cer fiind neincetat te rogi cu Preacurata Maica a lui Dumnezeu si cu toti sfintii pentru intarirea sfintelor lui Dumnezeu Biserici, a bunilor conducatori si a supusilor lor, ca sa asculte de legile tarii, pentru intarirea fratilor si a tot clerul ortodox si cinul calugaresc si pentru mantuirea tuturor dreptcredinciosilor crestini din toata lumea, roaga-te si pentru noi ca sa fim aparati de vrasmasii vazuti si nevazuti, fii solitor si rugator pentru noi catre Domnul Dumnezeu.

Izbaveste-ne de toata ispita neasteptata si de muncile cele vesnice, ca sa aflam mila in ziua Infricosatei Judecati si sa ne invrednicim acelor nespuse bunatati, privind si preamarind Lumina cea preadulce si desfatata a fetei Preamilostivului Dumnezeu, a Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh in veci. Amin.

Cele mai noi stiri
Lajumate.ro