Antena Căutare

Calendar ortodox, 22 decembrie. Sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși! Ce sfânt român prăznuim?

Sărbătoare mare în calendarul creștin ortodox! Pe 22 decembrie, Biserică îl prăznuiește pe fântul Ierarh Petru Movilă, sfânt român.

Calendar ortodox, 22 decembrie. Sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși! Ce sfânt român prăznuim?
Prăznuirea Sfântului Ierarh Petru Movilă, 22 decembrie

Calendar ortodox 22 decembrie. Sfântul Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului

Petru Movilă s-a născut la Suceava, în anul 1596, ca fiu al lui Simion Movilă, care va domni mai târziu în Țara Românească, și al soției acestuia, Marghita, călugărită ulterior sub numele de Melania. Tatăl său a avut ca frați pe Ieremia Movilă, domn al Moldoveiîntre 1595-1606 și pe Gheorghe Movilă, viitorul mitropolit al Moldovei.

După moartea tatălui, tânărul fiu de domnitor va pribegi, împreună cu mama și cu frații săi în Țara Românească, după care se vor așeza definitiv în Polonia. Învățătura și-o începe în casa părintească, apoi o continua la vestita școală a „Frăției” ortodoxe din Lvov (Lemberg) și la Academia Zamoiska din Zamosč, unde studiază limbile latină, greacă, slavonă și polonă, la care se adăugau discipline standard din vremea respectivă: gramatica, poetica, retorica, dialectica, teologia. A studiat în limba latină și la Sorbona. Și-a însușit mânuirea armelor și a luat parte la două lupte ale polonilor împotriva turcilor, la Țuțora (1620) și Hotin (1622).

Chemarea la Credință a Sfântului Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului

Sub înrâurirea starețului mânăstirii Pecerska, arhimandritul Zaharia Kopâstenski, Petru Movilă a hotărât să se călugărească. Astfel, după ce se va pregăti, începând din 1622, duhovnicește la moșia sa din Rubiejovka, unde a zidit și o biserică cu hramul Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, va fi tuns în monahism, la Lavra Pecerska, după anul 1625. În toamna anului 1627 a fost ales egumen al mânăstirii, la vârsta de 31 de ani.

Canonizarea Ierarhului Petru Movilă a fost săvârșită de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene la 6 decembrie 1996 și proclamată la 15 decembrie a aceluiași an, dar înscrisă în calendarul acestei Biserici la 31 decembrie. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat, în ședința să de lucru din 12-13 martie 2002, prăznuirea Sfântului Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului, la 22 decembrie.

Deoarece este un sfânt de orgine română, ziua prăznuirii sale este însemnată cu cruce albastră în calendarul ortodox.

Calendar ortodox 22 decembrie 2018

Tot astazi, facem pomenirea:

  • Sfintei Mare Mucenite Anastasia Romana;
  • Sfântului Mucenic Hrisogon;
  • Sfintei Mucenite Teodota si a fiilor ei;
  • Sfântului Mucenic Zoil.
Gelu Voican Voiculescu a depus plângere împotriva persoanei care l-a lovit/ Bărbatul urmează să fie audiat... A fost prins bărbatul care l-a agresat pe Gelu Voican Voiculescu. Agresorul este audiat în aceste momente...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x