Calendar ortodox, 25 februarie. Puțini știu că are loc pomenirea sfântului Alexandru. Ce spune tradiția

Calendar ortodox, 25 februarie. În prima duminică din Postul Mare se face prăznuire de minunea grâului fiert, făcută de sfântul mare mucenic Teodor în zilele împăratului Iulian Apostatul. Tot în această zi, are loc pomenirea sfântului Tarasie și a sfântului Alexandru.

Calendar ortodox, 25 februarie. În prima duminică din Postul Mare se face prăznuire de minunea grâului fiert, făcută de sfântul mare mucenic Teodor în zilele împăratului Iulian Apostatul. Tot în această zi, are loc pomenirea sfântului Tarasie și a sfântului Alexandru.

Sfântul Tarasie, pomenit în calendarul creștin ortodox la 25 februarie, s-a născut la Constantinopol, în prima jumătate a secolului al VIII-lea, într-o familie influentă din capitala imperiului, urmând tatălui său în înalte funcții publice din administrația bizantină.

În anul 784, a fost chemat în scaunul arhiepiscopal al Constantinopolului de către împărăteasa Irina, după moartea lui Leon al IV-lea (775-780) — prigonitor al iconodulilor (apărători ai icoanelor), în dorința acesteia de a pune capăt tulburărilor și de a restabili dogma dreptei credințe.

Calendar ortodox, 25 februarie. Instalat ca arhiepiscop al Constantinopolului, Sfântul Tarasie a convocat un mare sinod, invitând toate bisericile patriarhale și biserica Romei. Este vorba despre Sinodul al VII-lea Ecumenic, ținut la Niceea, în anul 787, prezidat de Sfântul Tarasie, prin care icoanele și-au recăpătat locul lor de cinste în biserica drept-măritoare.

În această zi prăznuim minunea grâului fiert făcută de Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron (prăznuit la 17 februarie). Se sfinţeşte coliva şi se împarte credincioşilor.

Pomenirea sfântului Alexandru

Tot astăzi, în calendarul ortodox este amintit sfântul Alexandru. Acesta a trăit pe vremea împăratului Maximian şi a ighemonului Tiberian din cetatea Cartagena. Fiind el silit să jertfească idolilor, a refuzat aceasta, defăimând cu multe cuvinte aspre pe ighemon. Pentru care a fost chinuit mult şi apoi dus la Cartagina unde a fost chinuit din nou. Ajungând în cele din urmã în Tracia, i s-a tăiat capul şi aşa a luat cununa muceniciei.

Sursa: www.calendar-ortodox.ro

Foto: pixabay

Ultimele știri