Live acumObservator 06 Weekend
Prime Time 20:00Te cunosc de undeva!

Când se vor deschide bisericile. Mesajul Patriarhiei Române pentru credincioși: "Facem toate demersurile"

De când Bisericile s-au închis prin ordonață militară, creștinii nu au mai avut voie să articipe la slujbele religioase. Biserica Ortodoxă Română își dorește reluarea slujbelor religioase cu public

Când se vor deschide bisericile. Mesajul Patriarhiei Române pentru credincioși: "Facem toate demersurile"

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a declarat pentru Digi24 că Biserica Ortodoxă Română face demersuri pentru redeschiderea lăcașelor de cult.

„Biserica Ortodoxă Română, ca și celelalte culte religioase din România/ Europa, (va) face demersuri firești și riguros argumentate pe lângă autorități, pentru a găsi împreună căile raționale de întoarcere graduală, precaută, dar grabnică la starea de normalitate: revenirea oamenilor, cu respectarea măsurilor de protecție necesare, inclusiv la exercitarea dreptului fundamental la viața religioasă publică, adică în biserici”, a declarat Vasile Bănescu.

Bisericile se închid oficial! Cum vor putea fi împărtășiți bolnavii sau bătrânii și cum se vor oficia slujbele

Din 21 martie, potrivit ordonanței militare numărul 2, actele religioase au fost oficiate de preoți doar cu cel mult 8 persoane. Ordonanța a prevăzut ca preoții să poată oficia slujbe online, din biserică, fără enoriași.

Potrivit ordonaței militare din 21 martie:

Se pot oficia botezuri, cunuii, înmormantări doar cu maximum opt persoane, iar împărtășirea poate avea loc la spital sau la domiciliul credincioșilor.

Vezi aici numărul total al deceselor și al îmbolnăvirilor provocate de noul coronavirus

Art. 9. – (1) Ordonanța militară nr.1/2020 privind unele măsuri de primă urgență, care privesc aglomerările de persoane și circulația transfrontalieră a unor bunuri, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.219 din 18 martie 2020, se completează după cum urmează:

1. La articolul 2 se introduc două noi alineate, alin.(2) și (3), cu următorul cuprins:

(2) Se pot oficia slujbe în lăcașurile de cult, de către slujitorii bisericești/religioși, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online.

Klaus Iohannis, după întâlnirea cu oamenii de afaceri: ”România va depăși cu bine criza, dar e nevoie de o reconstrucție din temelii!”

(3) Se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, înmormântări), la care pot participa maximum 8 persoane, cât și împărtășirea credincioșilor bolnavi la domiciliul acestora”.

Recomandari