Live acumXtra Night Show
Prime Time 20:00Film: Asasin american

Când sunt Rusaliile 2019 și câte zile libere vom avea legal

Când sunt Rusaliile 2019 și câte zile libere vor avea românii. Află din articolul a1.ro, toate informațiile utile despre sărbătoarea Rusalii 2019 și de câte zile libere se vor bucura românii cu ocazia acestei sărbători

Rusalii 2019

crestinortodox.ro

Când sunt Rusaliile 2019 și câte zile libere vor avea românii. Află din articolul a1.ro, toate informațiile utile despre sărbătoarea Rusalii 2019 și de câte zile libere se vor bucura românii cu ocazia acestei sărbători

Sărbătoarea Sfântă a Rusaliilor este prăznuită anual la 50 de zile de la sărbătoarea Sfintelor Paști. Anul acesta vom sărbători Rusaliile pe 16 iunie. Astfel, românii vor avea liber pe 16 iunie, duminică, și pe 17 iunie, luni.

Ce reprezintă sărbătoarea Rusaliilor?

Sărbătoarea de Rusalii aniversează momentul în care Duhul Sfânt s-a coborât deasupra ucenicilor lui Iisus, la zece zile după ce acesta s-a ridicat la Ceruri, în urma învierii Sale după momentul răstignirii. Rusaliile sunt, așadar, un fel de zi de naștere a Bisericii Creștine.

Prin Pogorârea Sfântului Duh, Apostolii au fost încredințați cu puterea de a grăi limbi pe care ei nu le cunoșteau până atunci. Au reușit să descopere atât învățătura Mântuitorului, dar și a altor neamuri în mai multe limbi. Începutul a fost chiar în această zi de Rusalii, când toți iudeii din Ierusalim și din întreg Orientul au înțeles mesajul pe care aceștia îl purtau.

Pelerinii care nu reușeau să își explice cum reușesc Apostolii să grăiască în mai multe limbi îi acuză că ar fi “plini de must”, și anume beți. Atunci Sfântul Petru luă cuvântul pentru a apăra Apostolii dar și pentru a propovădui minunile pe care Mântuitorul nostru le-a făcut.

Conform scrierilor din Noul Testament, evenimentul bisericesc a avut loc în ziua rusaliilor evreiești, la 50 de zile de la Învierea Domnului nostru Iisus Hristos. De aceea, această sărbătoare creștină este cunoscută în rândul credincioșilor și sub numele de Cinzecime.

La început, în Vechiul Testament, Rusaliile erau o sărbătoare agricolă de bucurie a evreilor în care se ofereau roadele pământului. Apoi această devine o aniversare a Legământului ce fusese încheiat la 50 de zile după ieșirea din Egipt.

Rusaliile sau Paștele Trandafirilor

În latina populară, ziua de Rusalii se numea Paștele Trandafirilor, în dialect napoletan se mai spune încă Pasca rusata. În limba aromână se spune Arusali. De aici denumirea în limba română actuală, Rusalii.

Obiceiuri de Rusalii

În ziua de Rusalii, creștinii obișnuiesc să vină la biserică și să aducă frunze de nuc sau de tei, simboluri ale limbilor de foc, ca semne ale coborârii Sfântului Duh. Acestea sunt binecuvântate și împărțite credincioșilor.

Cu aceste ramuri sfințite se vor împodobi, mai apoi, casele și icoanele, deoarece acestea au puterea de a alunga spiritele rele. În unele zone, pe lângă tei și nuc, credincioșii mai folosesc leuștean, usturoi și pelin.

Sursă foto: crestinortodox.ro