Antena Căutare

Cartel Alfa, după ce Iohannis a trimis la reexeminare o modificare la Codul Muncii: ”România Normală” a preşedintelui Iohannis este România Exploatării

Cartel Alfa a transmis, joi, că ”România Normală” a preşedintelui Klaus Iohannis este ”România Exploatării”, având în vedere că şeful statului a trimis Parlamentului spre reexaminare o modificare a Codul Muncii ce prevede amenzi pentru munca suplimentară.

Cartel Alfa a transmis, joi, că ”România Normală” a preşedintelui Klaus Iohannis este ”România Exploatării”, având în vedere că şeful statului a trimis Parlamentului spre reexaminare o modificare a Codul Muncii ce prevede amenzi pentru munca suplimentară.

”Preşedintele Klaus Iohannis a întors Parlamentului spre re-examinare legea care instituie amenzi mai mari pentru angajatorii care nu respecta prevederile legale şi le impun angajaţilor să muncească excesiv, depăşind numărul maxim de ore suplimentare permis de lege. Această lege a fost adoptată ca urmare a documentării realităţii dure cu care se confruntă lucrătorii români, mulţi dintre aceştia aflaţi în situaţia de a presta ore suplimentare excesive şi neplătite. În lipsa unor instrumente legale eficiente care să descurajeze acest fenomen, angajatorii preferă de multe ori să plătească amenzile modice şi să continue netulburaţi practicile de exploatare”, au transmis, joi, reprezentanţii Cartel Alfa.

Potrivit acestora, ”având în vedere că modificarea legislativă nu face altceva decât să coreleze cuantumul amenzilor cu numărul de persoane salariate în privinţa cărora angajatorul nu respectă dispoziţiile privind munca suplimentară, argumentele preşedintelui Iohannis de reexaminare nu sunt serioase, ci mai curând pretexte ca să amâne sau să zădărnicească publicarea şi aplicarea legii”.

”Obiecţiile pe care le ridică preşedintele Iohannis nu se susţin dacă modificarea legislativă votată în 18 septembrie este citită în contextul mai larg al Codului Muncii, pe care îl modifică (Legea 53/2003). Răspunsurile la obiecţiile ridicate în cererea de reexaminare se află deja în actualul Cod al Muncii, care identifică în mod expres situaţiile privind munca suplimentară de natură să atragă aplicarea unei amenzi contravenţionale”, au mai transmis sindicaliştii.

Aceştia afirmă că, de pe urma refuzului de a promulga legea votată în 18 septembrie 2019 beneficiază în primul rând angajatorii care scot profit din exploatarea muncitorilor români şi este încă un semnal nedorit că România nu este o ţară care îşi respectă şi protejează cetăţenii care muncesc.

”Ne manifestăm dezamăgirea faţă de gestul preşedintelui Iohannis, care astfel perpetuează o stare de fapt în care mii de salariaţi sunt exploataţi din cauza unei legislaţii care nu are efect disuasiv. În pofida acestei dezamăgiri, ne exprimăm speranţa că alte proiecte de lege susţinute de Campania noastră, cum ar fi cel care prevede utilizarea coşului de consum pentru un trai minim decent ca element de fundamentare a salariului minim, nu vor avea aceeaşi soartă. Proiectul, votat de Camera Deputaţilor în data de 15 octombrie 2019, aşteaptă să fie promulgat de către Preşedinte. Sperăm că preşedintele Iohannis va da dovadă de mai multă sensibilitate socială, promulgând proiectul de lege. O Românie normală nu poate fi decât o Românie socială”, au mai transmis sindicaiştii.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, joi, Parlamentului spre reexaminare o lege care aduce modificări Codului Muncii. Articolul contestat introduce amendă de 1.500 – 3.000 de lei pentru munca suplimentară, fără a clarifica numărul de ore la care se referă.

Sursa : news.ro

350.000 de fumători care vor să renunțe la acest viciu, condamnati tacit!... Da, încă doare! Tatăl unui tânăr care a murit după incendiul de la Colectiv, amintiri sfâșietoare, la inaugurarea unui C...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x