Antena Căutare

Cât vine factura la curent dacă lași pornit aerul condiționat timp de zece ore pe zi. Suma nu este de neglijat

Canicula din ultima perioadă duce la creșterea consumului de energie electrică la nivel național și, implicit la creșterea facturilor la curentul electric.

Cât vine factura la curent dacă lași pornit aerul condiționat timp de zece ore pe zi. Suma nu este de neglijat Galerie
Cât vine factura la curent dacă lași pornit aerul condiționat timp de zece ore pe zi. Suma nu este de neglijat | Shutterstock/Profimedia

Aerul condiţionat este cel mai mare consumator de energie în perioada verii. Acest aparat poate ajunge să consume mai mult decât toate electrocasnicele la un loc.

Potrivit observatornews.ro, dacă aerul condiționat funcţionează în jur de șase ore pe zi, asta va însemna un consum de energie electrică de 170 kWh pe lună. În timp ce toată aparatura din locuinţă are un consum de mai puţin de 100 de kWh

Citește și: Grăsime de pui transformată în curent electric. Cum au făcut oamenii de știință descoperirea inedită

Câți bani vei avea de dat la energie dacă aerul condiționat funcționează zilnic timp de zece ore

Articolul continuă după reclamă

Un specialist în domeniul energiei a dezvăluit cât de mult vor plăti oamenii pentru faptul că folosesc aerul condiționat. Costul este determinat, în primul rând, de temperatura pe care este setat aparatul din fiecare casă.

Dacă, de exemplu, ţinem în priză aerul condiţionat zece ore pe zi, asta se traduce într-un cost suplimentar la factură de 585 de lei pe lună.

„În situaţia în care folosim intensiv sistemul de aer condiţionat, în situaţia în care temperaturile se vor menţine foarte ridicate, există posibilitatea să avem un consum mai mare de la 2 ori la 4 ori”, a explicat Dumitru Chisăliţă, Asociaţia Energia Inteligentă, potrivit obseratornews.ro.

Consumul mai mare de energie electrică face în aşa fel încât şi preţurile să crească. La sfârşitul săptămânii trecute, România a avut cel mai mare preţ la energie din Uniunea Europeană. Un MW s-a vândut şi cu 129 de euro, mai notează sursa citată.

Citește și: Românii au cheltuit 7 miliarde de euro pe medicamente în primul trimestru din 2024. Ce transmit oficialii

La ce distanță trebuie să fie frigiderul față de perete. Greșeala care îți umflă factura la curent

Potrivit specialiștilor, cei mai mulți oameni nu acordă suficientă atenție amplasării frigiderului în spațiul lor din locuință. Un frigider trebuie să ”muncească” din greu pentru a obține și a menține răcoarea în interior. În timpul acestui proces se degajă și căldură, care este eliberată prin partea din spate. Din acest motiv, este foarte important să nu lipești frigiderul de perete, potrivit ego.ro.

Dacă faci acest lucru, aerul cald nu va putea fi evacuat așa cum ar trebui, iar frigiderul va lucra și mai mult pentru a menține răcoarea în interior. Prin urmare, el va consuma mai multă energie electrică.

De aceea, este recomandat ca frigiderul să fie poziționat la o distanță de 15 cm față de perete, pentru a avea o eficiență optimă, dar și pentru a scădea consumul de energie, potrivit sursei citate mai sus.

Un alt aspect care trebuie luat în considerare atunci când amplasezi frigiderul în locuință este să nu îl plasezi direct lângă un calorifer sau altă sursă de căldură. Dacă faci acest lucru, vor exista diferențe foarte mari de temperatură, ceea ce poate provoca, de asemenea, mai mult condens în frigider. Astfel, frigiderul va deveni umed în interior și se va forma gheață.

Rezultate Loto 23 iunie 2024. Report la Loto 6/49 la categoria I de peste 2,21 milioane de euro la tragerile de joi, 27... Cerința surprinzătoare a unui elev, în timpul Evaluării Naționale. Ce i-a spus unei profesoare: „Îi citesc pe față îngri...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 28 iunie 2024. Cum să eliberezi tensiunea acumulată în perioadele aglomerate prin terapie energetică
Super Neatza, 28 iunie 2024. Cum să eliberezi tensiunea acumulată în perioadele aglomerate prin terapie energetică Vineri, 28.06.2024, 11:19
Ai sport în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x