Antena Căutare

Cazul tinerei ajunse in spital din cauza muncii epuizante: Dupa 72 de ore de coma, colegii incep sa vorbeasca

Teama de a nu ramane pe drumuri a trimis o angajata în spital. Starea ei de sanatate este extrem de precara, femeia fiind tinuta în viata de aparate. Ramona Cîciu are 34 de ani si lucra ca programator la o multinationala. Prima ipoteza este ca femeii i s-a facut din cauza stresului si a muncii pana la epuizare. Acum se fac cercetari pentru a se stabili cine este raspunzator de aceasta situatie.

Femeia de 34 de ani lucreaza, din 2002, ca programator la o multinationala. Reprezentantii firmei spun ca angajata a fost supusa unui control de medicina muncii în decembrie, fiind declarata "apta" si ca în niciun caz nu era suprasolicitata la serviciu, desi în cîteva randuri a ramas sa lucreze peste program, chiar si noaptea.

"Asemenea situatii izolate se petrec în toate companiile. Dar eu va spun ca, din ianuarie si pana acum, pontajul electronic al doamnei Cîciu arata ca a petrecut la munca, în medie, doar opt ore si jumatate zilnic", a declarat Cristina Mititelu, vicepresedintele companiei la care lucra femeia, potrivit Gandul.

Colegii fetei incep sa vorbeasca

Colegii tinerei au însa alta varianta. "Munceam enorm, uneori ramaneam si peste noapte, pana a doua zi dimineata, dar ne placea ce faceam si eram un colectiv extraordinar, ne întelegeam foarte bine", sustine o colega a Ramonei.

Cu o zi înainte sa i se faca rau, femeia lucrase peste 10 ore fara întrerupere, continuase munca acasa si a doua zi dimineata. Rudele ei spun ca era, într-adevar, stresata si se temea sa nu-si piarda locul de munca, dupa ce compania facuse deja restructurari.

Sotul Ramonei nu vrea sa dea vina pe companie. "Nu pot sa spun exact cat muncea. Dar nu vreau sa acuz firma, cel putin nu în acest moment. S-a întamplat o tragedie careia ma straduiesc sa-i fac fata, încerc sa-mi pastrez optimismul si sa sper ca poate va fi bine".

Precedent tragic

Pe 22 aprilie aprilie 2007, Raluca Stroescu, auditor financiar al companiei Ernst&Young din Bucuresti, a fost gasita moarta in propria locuinta, dupa ce avusese un program de munca extrem de lung, fara pauze si plin de stress. Cu doua zile in urma, ea lesinase la locul de munca, a fost consultata si trimisa acasa, unde a fost gasita apoi moarta.

Ea lucrase intensiv in ultimele trei saptamîni la un proiect important de audit. In aceste trei saptamani, femeia ar fi slabit sapte kilograme, dupa propria marturisire pe care o facuse unei colege cu cateva zile inainte de lesinul de vineri, 20 aprilie.


Studiu: Din ce in ce mai multi lucreaza suplimentar

Conform unui sondaj realizat de site-ul de recurtare Myjob, citat de Mediafax, peste jumatate din angajati lucreaza zilnic peste program. Motivele sunt fie ca se tem sa nu-si piarda locul de munca, fie ca au preluat din sarcinile colegilor concediati in urma restructurarilor. Un procent de 51,95% din totalul angajatilor fac zilnic ore suplimentare, iar 12,67% raman de cel putin doua ori pe saptamana la serviciu dupa terminarea programului.

De asemenea, 4,9% lucreaza dupa orele de program de patru ori pe luna si 1,57% o singura data pe luna.

Sondajul Myjob a fost efectuat online in perioada februarie-martie, pe un esantion de peste 4.200 de respondenti.

Text: Razvan Scaesteanu

Cinematografele din Romania, printre cele mai ieftine din Europa. Ce crezi, iti permiti sa iesi la film?... Coplata nu este o solutie pentru ameliorarea bugetului Sanatatii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x