Antena Căutare

Ce înseamnă "modelul francez" de învățare pe care l-a propus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, din toamnă

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a discutat care ar fi cele mai bune soluții de gestionare a situației epidemiologice la nivelul școlilor, când elevii se întprc în bănci. Acesta a invocat "modelul francezȚ, însă a stârnit un val de reacții din partea părinților și a elevilor.

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, despre scoala din septembrie
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a vorbit despre vaccinarea în școli și despre începerea cursurilor în format fizic, din 13 septembrie. | Hepta

Ministrul Educației a declarat că în situația în care un singur copil are coronavirus, într-o clasă, atunci s-ar putea merge pe "modelul francez" pentru a ține situația sub control: "Elevii echivalent mai mari de clasa a 7, pentru că de la clasa a 7 a pot să fie vaccinaţi, merg în online cu excepţia celor vaccinaţi. Este modelul francez luăm în considerare şi această ipoteză”, potrivit Observator.

Declarația sa de joi a declanșat o serie de critici, chiar dacă a invocat un model aplicat în Franța.

Iulian Cristache, președintele asociație de părinți, a scos în evidență ceea ce a declarat ministrul legat de școala online: ”Trebuie să pun în antiteză declaraţiile ministrului de acum 6-7 luni când eram în şcoală şi spunea că şcoala online este un dezastru”.

De asemenea, o mamă a subliniat dreptul copilului de a alege: ”Nu e corect. Părinții și copilul trebuie să aleagă, nu Guvernul și medicii”. Și o elevă a vorbit despre discriminare în ceea ce privește izolarea celor nevaccinați: ”Nu mi se pare că nu e ok pentru copiii care nu sunt vaccinați, pentru că ar fi un fel de discriminare adică cum adica cei vaccinați sa stea la școala, poate unii părinți nu vor să îi vaccineze de teama că pățesc ceva”.

Citește și: Cum se va face școala din septembrie și în ce situații se revine la învățatul online. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, detalii

”În momentul în care şcoala nu poate asigura aceeaşi calitate a învăţământului şi pentru cei vaccinaţi şi pentru cei nevaccinaţi atunci da, este vorba despre discriminare”, adeclarat Silviu Morcan, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, potrivit Observator.

Ceremoniile de deschidere a noului an şcolar vor putea avea loc în spaţii deschise

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că ceremoniile de deschidere a noului an şcolar vor putea avea loc în spaţii deschise, cu purtarea măştii de protecţie şi cu o durată de cel mult o oră şi jumătate, potrivit news.ro.

Cîmpeanu a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că obligativitatea purtării măştii în spaţii deschise va fi doar la aceste evenimente.

Citește și: Ce s-ar putea întâmpla din toamnă cu profesorii care refuză să se vaccineze. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a fost ferm

“Pentru că şcoala începe pe 13 septembrie, avem în vedere posibilitatea organizării ceremoniilor de deschidere a anului şcolar în spaţii exterioare, cu mască de protecţie şi cu o durată limitată la o oră, o oră şi jumătate. Este vorba de aglomerări să le putem permite, dar pentru a proteja elevii şi personalul din învăţământ să fie în spaţiu exterior şi cu mască chiar dacă nu avem în vedere obligativitatea purtării măştii de protecţie în incinta şcolilor odată cu deschiderea anului şcolar, dar este un moment special în care se creează aglomerări, sunt şi elevii de vârstă mică, în număr mare, sunt şi părinţi şi în această situaţie vă spunem de pe acum că se vor putea face, dar cu aceste două condiţii, mască de protecţie şi durată limitată în timp”, a transmis ministrul Educaţiei.

Scolile, deschise pâna la rata de infectare de 6 la mie. Ce se întâmplă dacă apar cazuri de COVID-19 într-o clasă

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a declarat vineri, după şedinţa de lucru de la Guvern pe tema măsurilor în perspectiva începerii anului şcolarîn contextul pandemiei, că şcolile vor fi ţinute deschise pâna la rata de infectare de 6 la mie, iar în cazul în care se va trece peste acest prag, persoanele nevaccinate nu vor fi dezavantajate, dar vor exista beneficii pentru cei vaccinaţi.

Cîmpeanu a subliniat că peste nivelul de 6 la mie lucrurile se vor întâmpla în funcţie de vârstă şi de specificul activităţii, potrivit news.ro.

“Toţi participanţii la această discuţie au agreat că şcolile trebuie să se deschidă primele şi să se închidă ultimele. Din această perspectivă, am agreat sub rezerva validării la nivel CNSU, că vom ţine şcolile deschise până la pragul de şase la mie. Peste pragul de şase la mie sigur că apar o serie de condiţii. Aceste condiţii nu vor dezavantaja persoanele vaccinate fie că vorbim de elevi cu vârsta de peste 12 ani, fie că vorbim de cadre didactice, dar vor pune în evidenţă beneficii din această perspectivă pentru elevii şi profesorii care sunt vaccinaţi. Peste pragul şase la mie lucrurile se vor întâmpla separat în funcţie de vârstă, în funcţie de specificul activităţii, iar la carantină sigur că da se opreşte întreaga activitate”, a afirmat Cîmpeanu.

Citește și: Zi liberă pentru persoanele care se vaccinează anti-Covid. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea. Care sunt condițiile

El a menţionat că îşi doreşte să nu se ajungă la pragul de şase la mie şi toate şcolile să fie deschise.

“Eu personal îndrăznesc să sper că nu vom ajunge la pragul de şase la mine, deci vom putea menţine toate şcolile deschise. Oricum copiii circulă, este de preferat să fie într-un mediu controlat şi va trebui să ne asigurăm că regulile se respectă în şcoli, foarte riguros decât să circule în medii necontrolate, în plus nu vor fi pierderi educaţionale”, a mai afirmat ministrul Educaţiei.

Întrebat cum se va desfăşura şcoala după ce incidenţa trece de şase la mia de locuitori, ministrul Educaţiei a răspuns: “Luăm în calcul următoarea variantă: preşcolarii - creşe şi grădiniţe – să poată participa la procesul educaţional; clasele I-VI, pentru că e vorba de elevi care nu pot fi vaccinaţi, sunt elevi cu vârsta sub 12 ani, din păcate trebuie să treacă în online; pentru clasele a VII-a până la a XII-a, respectiv a XIII-a vom vedea dacă modificăm regula valabilă acum şi dăm beneficii elevilor vaccinaţi, în sensul în care să li se permită să vină la şcoală cu prezenţa fizică”.

Rezultate Loto 19 august 2021. Numerele câștigătoare la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus... Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată. Ce se întâmplă cu Grecia și Turcia...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x