Antena Căutare

Ce nu trebuie să faci sub nicio formă în Joia Mare! Trucul prin care fetele își pot visa ursitul

În Joia Mare este interzis să faci mai multe lucruri, iar fetele care respectă un obicei în această zi își pot visa ursitul.

În Joia Mare este interzis să faci mai multe lucruri, iar fetele care respectă un obicei în această zi își pot visa ursitul.

În Joia Mare este rânduită Denia celor 12 Evanghelii. Ne sunt amintite patru momente: spălarea picioarelor apostolilor de către Hristos, Cina la care Iisus i-a strâns în jurul său pe Apostoli şi la care s-a instituit Taina Împărtăşaniei (Euharistia), rugăciunea din grădina Ghetsimani şi prinderea Domnului de către cei care voiau să-l ucidă.

Ca obiceiuri și tradiții, în cele mai multe locuri, Joia Mare este ziua în care se roșesc ouăle. Tot în Joia Mare se ține post cu mâncare uscată, la biserici nu se mai trag clopotele, ci doar se bate toaca, iar creştinii care s-au spovedit se împărtăşesc.

În Joia Mare, există superstiția conform căreia fetele obişnuiesc ca, în timpul slujbei, să facă pe o ață 12 noduri, câte unul după fiecare evanghelie. Apoi, ele îşi pun sfoara sub pernă ca să-şi viseze alesul.

Din bătrâni se spune că din Joia Mare nu se mai trag clopotele bisericilor, ci doar se bate toaca.

În tradiţia populară, Joia Mare este considerată binefăcătoare pentru morţi. În această zi se face ultima pomenire a morţilor din Postul Mare. Trdiţia spune că în noaptea dinainte de Joia Mare, se deschid mormintele, iar sufletele morţilor se întorc la vechile lor locuinţe, unde rămân până în sâmbăta dinainte de Rusalii.

Uneori, se obişnuieşte să se dea de pomană apă, fie se aruncă pe mormânt o găleată de apă, fie se duce apă la femeile mai bătrâne. Se spune că nu e bine să speli rufe în Joia Mare, pentru că la morţi, în loc să ajungă pomana, se duce apa murdară de la spălat.

Totodată, în Joia Mare, nu se fac sub nicio formă parastase.

Cât costă Masa de Paște 2019. La ce preț poți găsi carnea de miel, cozonacul și ouăle... Când se prepară pasca, drobul și cozonacii de Paște. Rețete delicioase...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x