Răsturnare de situație la Spitalul Floreasca! Ce s-a descoperit despre pacienta arsă de vie pe masa de operație: „S-a diagnosticat greșit!”

Un diagnostic greșit, nereguli grave organizatorice, o viață pierdută. Concluziile șocante ale raportului Ministrului Sănătății.

Răsturnare de situație la Spitalul Floreasca

„S-a diagnosticat greşit alergia la iod. Nu este niciun element care să indice alergia la iod a pcientei. În ambele intervenţii a fost folosit o substanţă pe bază de etanol, cu risc conbustional major”, a explicat ministrul Sănătății, în urma controlului făcut la Spitalul Floreasca.

Potrivit demnitarului, diagnosticarea greșită a alergiei pacientei la iod este doar una dintr-o înșiruire lungă de nereguli ce au dus la moartea femeii. Operaţia a fost făcută de un medic rezident, deşi în spital erau de gardă mai mai mulţi medici primari, care ar fi putut asista la intervenţie.

„Niciunul din medicii aflaţi în echipa operatorie nu se afla în echipa de gardă. S-a intervenit la 9 dimineaţa, iar în echipa operatorie s-a preferat să se intervină cu un medic rezident şi apoi de un medic specialist, chemat de acasă, în loc de medicii primari care erau de gardă în spital”, a declarat Victor Costache.

Potrivit sursei menționate, medicii rezidenţi trebuie să fie supravegheaţi în timpul operaţiilor, lucru care nu s-a întâmplat în cazul pacientei arse la Spitalul Floreasca.

„M-a şocat întregul eveniment şi faptul că s-a pierdut un pacient din cauza acestei erori, care pleacă de la abecedarul chirurgical. (...)Am retrimis corpul de control la Floreasca”, a adăugat Costache.

Vă reamintim că o femeie în vârstă de 66 de ani a ars pe masa de operaţie a Spitalului Floreasca. Pacienta a decedat câteva zile mai târziu.

Între timp, Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) va efectua un audit la Spitalul Floreasca, pentru a verifica modul în care sunt implementate noile proceduri şi protocoale, după ce a fost suspendat procesul de acreditare a unităţii.

În acest caz, Serviciul Omoruri al Poliţiei Capitalei a deschis un dosar penal de ucidere din culpă.

Luni, Ministerul Sănătăţii a anunţat că medicul Mircea Beuran a fost demis de la şefia Secţiei de Chirurgie din Spitalul Floreasca, după ce cercetarea efectuată de conducerea unităţii arată femeia a ars din cauza unei erori umane a echipei operatorii.

Ultimele știri