Căutare Live

Ce spun psihologii despre ”Balena Albastră”: ”Este vorba de educație și percepție. Toți au rămas doar cu ideea că jocul te face să te sinucizi! ”

Profesor de psihologie clinică şi psihoterapie de la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca Daniel David este de părere că jocul ”Balena Albastră” a fost transformat ”dintr-un fenomen care nu era atât de important într-un fenomen care devine foarte mare”, notează news.ro.

Profesor de psihologie clinică şi psihoterapie de la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca Daniel David este de părere că jocul ”Balena Albastră” a fost transformat ”dintr-un fenomen care nu era atât de important într-un fenomen care devine foarte mare”, notează news.ro.

Profesorul spune că ”este vorba şi despre lipsă de educaţie, oamenii nu înţeleg esenţa informaţiei care le este transmisă”, adăugând că nu ştie cum primarul Capitalei şi ministrul de Interne ”vor şti să abordeze această temă” şi că în şcoli ar trebui să fie ”o intervenţie specializată”.

Daniel David spune că iniţiativa ministrului de Interne şi a primarului Capitalei de a merge în câteva şcoli din Bucureşti pentru a discuta cu elevii despre ”Balena Albastră” ar putea avea efecte nedorite.

Nu ştiu cum ministrul şi primarul vor şti să abordeze o astfel de temă. E ca şi cum ar merge să vorbească oamenilor despre stilul de viaţă pe care trebuie să îl avem pentru a ne controla tulburările cardio-vasculare. Nu vreau să fiu înţeles greşit, sesizarea este binevenită, dar după sesizare ar fi trebuit să lucreze cu specialişti pentru ca în şcoli să avem o intervenţie specializată”, susţine Daniel David.

David spune că problema jocului este abordată greşit şi atrage atenţia asupra faptului că nu există o legătură directă între cazurile de suicid şi jocul ”Balena Albastră”.

Daniel David susţine că tinerii trebuie să discute despre acest joc cu specialişti cu expertiză în domeniu, iar campania de infomare să fie una cu caracter general, în toate instituţiile şcolare.

Dintr-un joc, dintr-o comunitate obscură aşa cum există zeci pe internet, prin faptul că s-a rostogolit prin mass-media, am transformat un fenomen care nu era atât de important într-un fenomen care devine foarte mare. Abia acum acest joc şi această comunitate poate să devină un pericol pentru copii şi adolescenţi. Acum îi facem să devină curioşi şi să caute informaţii. Când nu cunoşti o marcă, dar vezi că toată lumea vorbeşte despre ea, devii curios. Părinţii şi profesorii ar trebui să fie foarte atenţi la manifestări de tip depresiv, care se văd în modul în care gândesc, în modul în care vorbesc şi în modul în care se comportă. Specialiştii ar trebui să facă activităţi de monitorizare, dar să fie vorba despre specialişti. Ce întâlnire poate fi între primar şi elevi? Cu câţi se poate întâlni? Dacă începi să vorbeşti despre fenomen atât de public, atragi atenţia asupra lui, în timp ce acţiunea specialistului poate fi mai pragmatică şi cu o vizibilitate mai scăzută. Ce vrem, să vorbim despre asta sau să avem un efect pragmatic prin care copiii să fie protejaţi?”, spune Daniel David.

Daniel David pune isteria provocată de acest joc în legătură cu nivelul de educaţie şi cu capacitatea adulţilor de a se raporta corect la adolescenţi şi la problemele pe care aceştia le au.

”Este vorba şi despre lipsă de educaţie. Oamenii nu înţeleg esenţa informaţiei care le este transmisă. Dacă tu, dintr-un text context, rămâi doar cu ideea că jocul ”Balena Albastră” te face să te sinucizi, e o problemă de educaţie. Apoi este şi o problemă care ţine de curiozitatea tinerilor. Ei simt nevoia de a se revolta faţă de reguli şi la vârsta asta, dacă le spui să nu facă ceva, îi faci curioşi şi chiar vor face acel ceva. Este o combinaţie de mai mulţi factori”, explică Daniel David.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a anunţat că va avea, marţi, alături de primarul Capitalei, Gabriela Firea, întâlniri cu elevii din mai multe şcoli bucureştene pentru a le spune cât de periculos este jocul "Balena Albastră".

Vineri, primarul comunei gălăţene Braniştea, Marian Adamache, spunea că a aflat că şapte copii cu vârste cuprinse între 12 şi 14 ani care învaţă la şcoala din localitate şi-au provocat tăieturi pe mâini. El a spus că este vorba inclusiv despre o fată care a recunoscut că a jucat jocul "Balena albastră". Poliţiştii au deschis o anchetă pentru loviri sau alte violenţe.

Lunea trecută, un băiat în vârstă de 11 ani din judeţul Dâmboviţa s-a spânzurat, primele verificări ale poliţiştilor în acest caz indicând faptul că acesta era interesat de jocul ”Balena Albastră”.

Citește și
colaj de fotografii cu liviu varciu, anda calin iubita lui si fata lor
Cum arată vila de sute de mii de euro a lui Liviu Vârciu. Ar fi primit 50.000 de euro împrumut de la Nea Marin
Cum arată vila de sute de mii de euro a lui Liviu Vârciu. Ar fi primit 50.000 de euro împrumut de la Nea Marin
Colaj cu Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu
De ce a lipsit Dani Oțil de la Super Neatza cu Răzvan și Dani. Ce s-a întâmplat cu fiul lui și al Gabrielei Prisăcariu
De ce a lipsit Dani Oțil de la Super Neatza cu Răzvan și Dani. Ce s-a întâmplat cu fiul lui și al Gabrielei Prisăcariu
colaj-george-burcea
George Burcea a fost condamnat pentru conducerea sub influenţa substanțelor interzise. Ce pedeapsă a primit actorul
George Burcea a fost condamnat pentru conducerea sub influenţa substanțelor interzise. Ce pedeapsă a primit actorul
Mai multe articole

Tot în Dâmboviţa, poliţiştii au identificat alţi şase copii, cu vârste între 9 şi 17 ani, interesaţi să participe la acest joc, poliţiştii demarând activităţi de informare preventivă cu elevii, cadrele didactice şi părinţii.

De asemenea, cinci elevi de la o Şcoală generală din municipiul Iaşi au ajuns la spital, în 17 martie, după ce au leşinat în timp ce jucau, într-o pauză, un joc ce presupunea să îşi ţină respiraţia. Surse din rândul medicilor spuneau că elevii ar fi pus în practică o variantă a jocului ”Balena Albastră”, în timp ce surse din Poliţie, care a deschis o anchetă în acest caz, au afirmat că ar fi vorba doar despre o idee lansată de unul dintre copii.

O nouă teorie în legătură cu "Balena albastră"! Care este SECRETUL ASCUNS al jocului?... Staţiile de metrou din România, capcane pentru călători! Ce măsuri de siguranţă iau autorităţile...
Ultimele știri