Antena Căutare

Norocul la bani, printre superstițiile românilor de Ignat! Ce nu este bine să faci înainte de tăiatul porcului

Mii de români au sărbătorit deja Ignatul. Au tăiat porcii şi au pregătit ceaune uriaşe cu pomana porcului şi jumări, mai devreme. Tradiţia spune că gospodarii taie animalele pe 20 decembrie, de Sfântul Ignatie Teoforul, dar cum anul acesta pică într-o zi de joi, mulţi au furat startul.

Mii de români au sărbătorit deja Ignatul. Au tăiat porcii şi au pregătit ceaune uriaşe cu pomana porcului şi jumări, mai devreme. Tradiţia spune că gospodarii taie animalele pe 20 decembrie, de Sfântul Ignatie Teoforul, dar cum anul acesta pică într-o zi de joi, mulţi au furat startul.

În zone turistice, cei mai iscusiţi măcelari au pregătit carnea, în timp ce oaspeţii s-au încălzit cu ţuică fiată.

În decorul iernii, gospodarii au încins ceaunele şi au pregătit porcul. Pentru câteva ore, Muzeul din Dumbrava Sibiului a devenit curtea de altă dată a bunicilor.

Tradiții și superstiții de Ignat

Alaiul sărbătorilor de iarnă, care se întinde pe parcursul a trei săptămâni, începe oficial de pe 20 decembrie, cu Sărbătoarea Ignatului.

În tradiţia românească întâlnim o serie de obiceiuri şi superstiţii legate de Ignat. Astfel, în ajunul Ignatului se fierbe grâu, capul familiei îl tămâiază şi îl binecuvântează. Din acest grâu fiert mănâncă toţi membrii familiei, iar ce rămâne se dă dimineaţa la păsări.

În seara de Ignat se ia un dovleac, i se taie coada şi se păstrează, pentru că se spune că este bun pentru leac de bube dulci la copii.

Se spune că în această noapte vrăjitoarele umblă să ia belşugul casei, de aceea se presară mei şi sare împrejurul casei, al hambarelor şi al curţii.

Despre ficatul porcului se spune ca este bun pentru vindecarea anemiei sau a lipsei poftei de mâncare.

Tradiţia spune că în ziua de Ignat nu este permisă nicio altă activitate, ziua întreagă trebuind dedicată doar tăierii, sortării şi preparării specialităţilor din carne de porc. Singura activitate permisă în ziua de Ignat este tăiatul porcului. Se credea că prestarea oricărei alte munci – spălatul rufelor, cusutul, torsul lânii, măturatul casei – atrăgea după sine pedepsirea celor care încălcau normele sărbătoririi.

Dacă în inima porcului se găseşte mult sânge ”îngheţat”, este semn că stăpânul va avea noroc la bani. Splina porcului este cea care indică durata iernii: dacă splina este groasă în capăt, e semn că va fi o iarnă grea, cu multă zăpadă, iar dacă este subţire, arată că va fi iarna săracă în omăt, iar anul nou nu va fi îmbelşugat.

Părinții sunt șocați! Ce făcea o profesoară într-un microbuz şcolar, plin cu elevi. Totul a fost filmat de un alt șofer,... Școli închise în România! Părinții ar putea să aibă liber de la muncă! Anunțul neașteptat făcut de un deputat...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x