Antena Căutare

Ce vechime îți trebuie pentru a încasa o pensie de peste 7.000 de lei după recalculare: „Nu contează atât de mult meseria”

Sute de mii de români ar putea ajunge la această sumă de la 1 septembrie 2024, după recalculare.

Ce vechime îți trebuie pentru a încasa o pensie de peste 7.000 de lei după recalculare Galerie
Ce vechime îți trebuie pentru a încasa o pensie de peste 7.000 de lei după recalculare | Shutterstock

Guvernul promite că peste trei milioane de pensionari vor avea venituri mai mari începând din luna septembrie, după recalculare. Însă, unele sume vor crește mai mult, în funcție de venituri și de vechime, dar și de anul ieșirii la pensie, transmite Antena 3 CNN.

Citește și: Pensia în România vs. Germania. Cât primește un pensionar român după 40 de ani de muncă, față de un neamț. Diferența e uriașă

Șeful Casei de Pensii: „Acolo unde avem un stagiu de cotizare de peste 40 de ani, creșterile vor fi substanțiale

Potrivit lui Daniel Baciu, Președintele Casei Naționale de Pensii, cu cât vechimea este mai mare, cu atât majorarea este mai mare. Mai precis, pensionarii care vor primi cele mai mari majorări sunt cei care au contribuit un număr mare de ani la sistemul social de pensii.

Articolul continuă după reclamă

„Vreau să lămuresc un lucru foarte clar, și anume că în urma recalculării, nicio pensie nu va scădea.”, spunea Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, în urmă cu ceva timp, potrivit sursei citate.

„Acolo unde avem un stagiu de cotizare foarte mare, de peste 40 de ani, creșterile vor fi substanțiale, chiar și de peste 80-90%.”, a adăugat el.

Președintele Casei Naționale de Pensii a explicat cum va crește pensia unui profesor care a cotizat 44 de ani, potrivit noii legi a pensiilor. Conform acestuia, profesorul pensionar va avea o creștere substanțială a pensiei, de la 6.500 de lei pe lună la peste 8.000 de lei.

„Luăm exemplul unui bărbat profesor, cu un stagiu foarte mare de cotizare, de 44 de ani și opt luni. Profesorii, în general, își prelungesc activitatea, după vârsta standard de pensionare ei cer continuarea activității.”, a spus Daniel Baciu, citat de Antena 3 CNN.

„Nu contează atât de mult meseria pe care o ai”

În schimb, prof. Anton Hadăr, șeful sindicatului care se ocupă de învățământul universitar, a explicat la Antena 3 CNN că nu contează atât de mult meseria, cât contează punctele de stabilitate.

Potrivit acestuia, un bărbat profesor cu un stagiu de cotizare de 44 de ani, opt luni şi 22 de zile, din care nouă luni a făcut stagiul militar şi cinci ani a absolvit cursurile facultății la zi are o pensie de 6.563 lei şi 91,25391 puncte realizate.

După indexarea din ianuarie, pensia profesorului a crescut la 7.471 lei, după ce a fost majorată cu 13,8%, adică aproximativ 1.000 de lei în plus.

După noua majorare din septembrie, acesta va ajunge la 101,42057 puncte realizate şi o pensie de 8.216 lei pe lună, ceea ce înseamnă o creştere de 25,18%.

„Nu contează mereu meseria pe care o ai, ci numărul de puncte acumulate. Câștigă aproape 1.500 de lei numai din zona de puncte pe contributivitate, din cei 44 de ani de muncă. El este din categoria aceasta de pensionari în care dacă nu erau punctele de stabilitate, de vechime, nu obținea nimic. Şi dacă nu se dădeau aceste puncte de stabilitate, el pierdea, ieșea cu pensia de puțin peste 7.000 de lei.” a explicat prof. Anton Hadăr pentru Antena 3 CNN.

Citește și: Câți români vor beneficia de mărirea salariului. Anunț de la Ministerul Muncii

Nicu Covaci, internat la Terapie Intensivă. Ce au spus membrii trupei Phoenix despre starea artistului: „Adresăm o rugăm... Pericol în Marea Neagră. Midiile și rapanele au fost scoase de pe piață. Ce nereguli s-au găsit...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 15 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Codruța Filip
Hello Chef sezonul 7, 15 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Codruța Filip Sambata, 15.06.2024, 16:00
Ai sport în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x