Antena Căutare

Cea mai mare pensie în România pe anul trecut a fost de 73.890 de lei/lună, primita de un fost procuror comunist

Cea mai mare pensie în România pe anul trecut a fost de 73.890 de lei/lună. Este a unui fost procuror comunist, Gheorghe Bălășoiu, fost comandant al Penitenciarului de la Colibași și reprezintă un cumul de pensii speciale - de magistrat și de militar.​

Adelina Barbulescu a facut o analiza a situatiile pensiilor speciale din Romania, publicata pe siteul europalibera.org. Aceasta in conditiile in care pe scena politica se discuta eliminarea pensiilor speciale sau cumuluului acestora, tinta pierderii privilegiilor fiind insa civilii.

Ce rezolvă eliminarea pensiilor speciale ale civililor?

Nu mare lucru, de vreme ce numărul acestora este în jur de 9.000, iar costul lor total într-un an este de sub un miliard de lei. Celelalte pensii, ale militarilor, au fost anul trecut de peste 150.000. Aici sunt incluși toți angajații, indiferent dacă sunt militari din teatre de operațiuni sau funcționari de birou, preoți ai Ministerului Apărării, toți angajații Internelor, nu doar polițiștii, jandarmii, pompierii, gardienii din închisori. De asemenea, tot la această categorie sunt incluși și angajații serviciilor secrete. Așadar, pensiile acestea s-au acordat unor instituții, nu unor categorii profesionale.

Plata acestor pensii, care după lege sunt denumite pensii militare de stat, a fost anul trecut de 8 miliarde de lei. Cei mai mulți pensionari îi are Ministerul de Interne - peste 83.000, potrivit unei analize a publicației economica.net. SRI se apropie de plata a 10.000 de pensionari, între care se află și cei care au făcut parte din fosta Securitate, la care calculul pensiei a fost actualizat anual.

Cum s-a ajuns aici?

În cazul pensiilor militare de stat, printr-o lege din 2015, inițiată de Gabriel Oprea, cel care la vremea respectivă era vicepremier în Guvernul Ponta și răspundea de domeniul siguranței naționale. Parlamentul, la acea vreme, era dominat de USL-ul aflat deja în descompunere, iar legea, aprobată fără probleme, a intrat în vigoare în ianuarie 2016.

Cine sunt cei pe cale să-și piardă privilegiile?

Mai multe categorii profesionale civile, fiecare dintre ele beneficiind de câte o lege specială.

Diplomații au obținut legea de la Guvernul Ponta, în 2015. Este suficient să fi lucrat 15 ani în diplomație și beneficiază de 80% din ultimele salarii. Nu au fost uitați nici angajații Departamentului de Comerț Exterior, de pe vremea comuniștilor, unde se învârteau banii Securității. Anii aceia sunt considerați stagiu diplomatic, așa cum și studiile postuniversitare de relații internaționale de la Facultatea de Științe Juridice a epocii comuniste, o școală de cadre a PCR, le oferă pensie specială în zilele noastre.

Magistrații au primit de la Guvernul Năstase, în 2004, pensia calculată la 80% din ultimul salariu, cu tot cu sporuri. Parlamentul, în 2017, prin modificarea Legilor Justiției, le-a mai acordat o facilitate - pot ieși la pensie la 45 de ani, după 20 de ani de magistratură, o prevedere pe care au amânat-o până acum toate guvernele care s-au succedat, inclusiv cele ale PSD, de teama de a nu fi golite instanțele și parchetele de judecătorii și procurorii ajunși la maturitate profesională.
Pensia medie a magistraţilor sare de 15.000 de lei brut lunar în 2018 şi este de peste 12 ori mai mare decât ar fi meritat în baza contribuţiei https://www.economica.net/pensia-medie-a-magistratilor-sare-de-15-000-de-lei-brut-lunar-in-2018-si-este-de-peste-12-ori-mai-mare-decat-ar-fi-meritat-in-baza-contributiei_165480.html

Grefierii și criminaliștii - din anul 2015 au pensii speciale, 80% din media venitului brut încasat cu un an înainte de pensie, cu o vechime de 25 de ani în domeniu.

Parlamentarii și funcționarii de la Parlament - 80% din media veniturilor brute din anul de dinaintea pensionării. Este o lege adoptată tot în anul 2015, tot de guvernul Ponta, care a stabilit că, pentru un funcționar de la Parlament era suficient să fi lucrat 4 și 14 ani pentru a primi această pensie specială, iar în cazul celor care au lucrat la comisiile juridice, pensiile lor sunt asimilate celor ale magistraților.

Curtea de Conturi - experții auditori au 80% din ultimul salariu, incluzând sporurile, cu o vechime necesară de doar 14 ani. Pe ei i-au inclus în categoria privilegiaților parlamentul în anul electoral 2016.

Aviatorii civili și toți angajații din acest sistem, de la ingineri la stewardezi. Este o lege din anul 2007, care a fost și ea modificată în 2016, în ajunul alegerilor parlamentare, la inițiativa PSD. Au 20 de ani vechime și o pensie de 80% din veniturile brute, cu sporuri, din anul precedent pensionării.

Între civilii cu pensii speciale se numără și aleșii locali - de la consilieri județeni sau comunali, la primari, cadorisiți tot de guvernarea Ponta. Ei au fost deja excluși de pe listă, prin OUG114, însă încasarea acestor pensii nu se suspendă până la pronunțarea Curții Constituționale, care a fost sesizată de PSD în acest sens. Este posibil ca, și în cazul în care s-ar asopta o astfel de lege, să fie contestată la CCR. Magistrații, de pildă, pot sesiza CCR prin Înalta Curte de Casație și Justiție. În plus, judecătorii Curții Constituționale sunt, de asemenea, printre beneficiarii de pensii speciale - indiferent de vechimea pe care o au din activitățile precedente, indiferent dacă au fost sau nu magistrați vreodată, au 80% din ultima indemnizație încasată în funcția numită politic de la CCR.

Cea mai mare pensie în România pe anul trecut a fost de 73.890 de lei/lună. Este a unui fost procuror comunist, Gheorghe Bălășoiu, fost comandant al Penitenciarului de la Colibași și reprezintă un cumul de pensii speciale - de magistrat și de militar.​

Citeste tot articolul aici: https://romania.europalibera.org/a/cat-de-speciale-sunt-pensiile-privilegiatilor-si-cum-le-au-obtinut/30364802.html

Intr-o analiza a pensiilor speciale facute de economica.net s-a concluzionat ca:
- civilii care iau pensii de serviciu au primit, în 2018, de peste cinci ori mai mulţi bani la pensie decât li s-ar fi cuvenit în baza contributivităţii. Ar fi meritat pensii de circa 205,66 milioane lei în 2018, dar au primit, în total, 1,06 miliarde de lei anul trecut. Diferenţa de 859,02 milioane lei le-a fost plătită de la bugetul de stat.
- în perioada 2017-2018, ritmul de creştere a sumelor plătite de la bugetul de stat pentru pensiile de serviciu ale civililor e aproape dublu faţă de ritmul de creştere a sumei plătite de la bugetul de asigurărilor sociale pentru aceste pensii. Aceasta înseamnă nu doar că pensiile de serviciu ale civililor s-au plătit, în proporţie covârşitoare, de la bugetul de stat, adică din banii tuturor contribuabililor, ci şi ritmul de creştere a sumei plătite de la bugetul de stat pentru aceste pensii e aproape dublu faţă de cel de creştere al sumei plătite din bugetul asigurărilor sociale între 2017 şi 2018, arată datele pe care CNPP le-a comunicat pentru Economica.
Detalii aici: https://www.economica.net/pensii-speciale-2018_166990.html

Trei articole despre pensiile speciale:
1.
Pensia specială medie din MAI depăşea 4.600 de lei brut în 2018: https://www.economica.net/pensii-speciale-2019-pensii-mai-2018_164844.html
2. Pensia specială medie din Serviciile Secrete a scăzut, în 2018, la 5.035 de lei brut lunar:
https://www.economica.net/pensie-speciala-servicii-secrete-2018_165215.html
3. Pensia specială medie din Apărare a depăşit 3.850 de lei brut în 2018: https://www.economica.net/pensii-speciale-2019-pensii-speciale-militari-2019_164263.html

Elevii se întorc astăzi din vacanţă. Mesajul ministrului Educaţiei... Ministrul Sănătăţii, despre Cristina Ţopescu: Nu-mi vine să cred că s-a stins, singură şi în tăcere...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x