Live acumAcces Direct
Prime Time 20:30Poftiţi pe la noi: Poftiţi la Nea Marin! (r)

Românii care vor ieși la pensie cu zece ani mai devreme. Proiectul de pensionare anticipată a fost aprobat

Parlamentul a votat proiectul de pensionare anticipată, astfel că anumite categorii de români vor putea ieși mai devreme cu până la zece ani. 

Parlamentul a votat proiectul de pensionare anticipată, astfel că anumite categorii de români vor putea ieși mai devreme cu până la zece ani.

Camera Deputaților a votat, pe 15 octombrie, proiectul de lege care prevede reducerea vârstei de pensionare pentru angajații care lucrează sau au lucrat în condiții deosebite de muncă, prin completarea și modificarea unor articole din Legea pensiilor, informează legestart.ro. În primăvara acestui an, Senatul a adoptat proiectul, dar deputații din Comisia de Muncă au modificat și eliminate unele dintre amendamente, cum este, de exemplu, cel privind locurile de muncă dintr-o unitate economică similar la încadrarea în condițiile de muncă deosebite:

Amendament adoptat de Senat – La articolul 29, după alineatul (12) se introduce un nou alineat, alin. (13), cu următorul cuprins:

(13) Locurile de muncă dintr-o unitate economică, similare celor încadrate în condiţii deosebite conform alin.(1), vor fi de asemenea încadrate în condiții deosebite de muncă.

Deputații din Comisia de Muncă au eliminat cu argumente această prevedere – Se elimină. Autor: membrii comisiei – Potrivit reglementărilor Hotărârii Guvernului nr. 261/2001, avizul de încadrare a locului de muncă în condiţii deosebite, aviz eliberat de ITM sau de CNCAN, s-a putut efectua până la data de 07.03.2007.

Perioade suplimentare la vechimea în muncă: patru luni la fiecare an lucrat

Proiectul de lege prevede acordarea unei perioade suplimentare la vechimea în muncă de 4 luni la 1 an lucrat în condiţii deosebite de muncă, reducerea vârstei standard de pensionare începând cu primul an de stagiu de cotizare realizat în aceste condiţii şi asimilarea locurilor de muncă “dintr-o unitate economică, similare celor încadrate în condiţii deosebite” cu cele prevăzute de alin. (1) al art. 29 din Legea nr. 263/2010, mai scrie sursa citată.

Art. 18 – Pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezintă, conform legii, stagiu de cotizare realizat în condiţii deosebite, condiţii speciale sau alte condiţii de muncă se acordă perioade suplimentare la vechimea în muncă sau la vechimea în serviciu, care constituie stagii de cotizare în condiţii normale, după cum urmează:

a) 4 luni pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite de muncă;

Astfel, la un stagiu de cotizare de 30 de ani, perioada cu care angajatul care a lucrat în astfel de condiții va ieși mai devreme la pensie este de 10 ani.

Sursa: legestart.ro

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro