Antena Căutare

Cele mai importante traditii ale ortodocsilor care sarbatoresc Craciunul pe rit vechi

Nu toti crestinii ortodocsi de rit vechi au petrecut ajunul Craciunului in restaurante sau cluburi. Cei care inca tin la traditie au preferat sa astepte colindatorii acasa sau sa mearga la biserica. Acolo au aprins crengute de stejar ca sa aiba un an mai bun.

Dupa lasarea intunericului credinciosii au dat foc unor stejari in curtile bisericilor. Acest obicei vechi de sute de ani are nenumarate semnificatii. Focul reprezinta lumina divina. Batranii spun ca anul va fi mai bun daca vor iesi multe scantei din flacarile uriase.

In Resita insa, oamenii merg la biserica sa ia crengute de stejar, pe care le vor pune la usa sau la icoane pentru a avea noroc si sanatate. Iar in anul urmator, le duc inapoi la biserica si le dau foc.

In Maramures sunt alte traditii. Gospodinele pregatesc pentru noaptea de ajun 12 feluri de mancare de post. Pana sa le puna pe masa, barbatii lor au avut alta grija. Ei au pus fan si bani sub fata de masa ca sa fie rod bogat.

Dupa ce au incercat mesele cu bucate le-au deschis poarta colindatorilor.

Turistii ucrainieni, basarabeni si rusi au petrecut Ajunul Craciunul in statiunile romanesti... 70% dintre barbatii unei localitati poarta numele Sfantului Ion...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x