Antena Căutare

Centenarul Marii Uniri. Bancnota cu chipurile Regelui Ferdinand și Reginei Maria Premieră în România

Centenarul Marii Uniri. Bancnota cu chipurile Regelui Ferdinand și Reginei Maria Premieră în România

Centenarul Marii Uniri. Bancnota cu chipurile Regelui Ferdinand și Reginei Maria Premieră în România
Familia regala | familiaregala.ro

Pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României când am sărbătorit 100 de ani de la Marea Unire, Banca Națională Română a introdus în circuitul numismatic o bacnotă ce îi reprezintă pe Regina Maria și Regele Ferdinand. Bacnota are valoarea de 100 de lei și are fundalul albastu, specific bancnotelor obișnuite de 100 de lei.

Pe lângă portretele Suveranilor Marii Unirii ce apar atât pe aversul bacnotei, cât și în fereastra transparentă de siguranță, a mai fost inclusă o imagine de la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, dar și intrarea Regelui Ferdinand în București la 18 noiembrie/ 1 decembrie 1918.

Pe bancnotă mai este reprezentat un alt element grafic nou, și anume fragmentul din sceptrul Regelui Ferdinand I, partea ce reprezintă cele patru femei în costume populare specifice celor patru ținuturi ce s-au unit: Bucovina, Basarabia, Țara Ardealului și Vechiul Regat.

Noua bancnotă reprezintă o premieră multiplă, ajungând să fie prima bancnotă numismatică românească a secolului XXI, prima bancnotă românească ce reprezintă o femeie anume și prima bancnotă ce a apărut după 1947 reprezentând un Suveran al României.

Banca Națională a României a emis bancnota în 10.000 de exemplare, 100 lei x 100 ani, marcând un punct important în istoria numismatică românească.

Sursă foto și de informare: familiaregala.ro

Ce i-au făcut doi puşcăriaşi tânărului din Ploiești care şi-a torturat iubita şi a filmat-o plină de sânge!... Gerul năpraznic a făcut primele victime! Patru persoane au murit, din cauza frigului...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x