Căutare Live

Anunț BOMBĂ al ministrului Sănătății! Se va întâmpla la fiecare spital județean de urgență, din prima zi a anului viitor

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat vineri că fiecare spital judeţean de urgenţă va avea, de la 1 ianuarie 2019, un centru în care să fie trataţi pacienţii cu accident vascular cerebral.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat vineri că fiecare spital judeţean de urgenţă va avea, de la 1 ianuarie 2019, un centru în care să fie trataţi pacienţii cu accident vascular cerebral.

„Partea de neurologie afectează cel mai mult calitatea vieţii unor pacienţi post traumatic, adică accidente vasculare şi alte diagnostice. În primul rând ne gândeam să definim foarte clar recuperarea neurologică. Dorim să înfiinţăm aceste centre de `stroke` în fiecare spital judeţean, deja avem aceste 11 centre, dar pentru a le putea pune în funcţiune pe toate cele 41 pe care ni le dorim, medicii se vor pregăti la Bucureşti, într-un centru de pregătire, vom aloca resurse pentru asta”, a spus Pintea la deschiderea celei de-a opta ediţii a Cursului European de Neuroreabilitate - RoNeuro Brain Days, care se desfăşoară la Eforie Nord.

„Acest program naţional sper eu că va începe să funcţioneze din plin de la 1 ianuarie. Încercăm să punem pe hârtie o colaborare foarte bună între unităţile de primiri urgenţe, servicii de ambulanţă, SMURD, astfel încât pacientul să ajungă în timp util, în 3 ore, să putem să-i facem această tromboliză", a mai afirmat Pintea.

Ea a adăugat că în România neurologia este un domeniu încă insuficient dezvoltat, „cu toate că avem vârfuri din punct de vedere profesional".

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Cristian Grasu a menţionat că, în prezent, România are tot ce îi trebuie din punct de vedere al infrastructurii pentru ca toate cele 41 de centre să înceapă activitatea, potrivit Agerpres.

„Bolile neurologice şi, în special, accidentul vascular cerebral sunt în topul afecţiunilor care produc moarte sau dizabilităţi în România. Accidentul vascular ischemic este unul dintre cei mai mari producători de dizabilitate, mai mult de jumătate din pacienţii cu un accident vascular ischemic pleacă acasă cu măcar o dizabilitate. Tot ce ne mai trebuie este o repartizare bugetară pentru cheltuielile legate de medicamente şi de materiale sanitare necesare acestui program de combatere a efectelor `stroke`-ului. În mod cert, vom câştiga ani de viţă, vom câştiga ani de viaţă de calitate şi în mod cert vom face economii importante pentru bugetul României, nu doar pentru bugetul Ministerul Sănătăţii", a arătat secretarul de stat.

În altă ordine de idei, Cristian Grasu a anunţat că Ministerul Sănătăţii pregăteşte o centralizare a capacităţilor româneşti în ceea ce priveşte centrele de reabilitare, de recuperare, de balneo-terapie.

„La acest capitol stăm destul de bine şi cu un efort minim am putea obţine rezultate extraordinare şi în acelaşi timp am putea ajuta România să îşi îmbunătăţească rata turismului", a precizat el.

Evaluare Națională 2019, mai grea decât Evaluarea Națională 2018. Trei materii în plus... Doamne, e PRĂPĂD! ANM ar putea emite COD ROȘU de vreme extremă în trei sferturi din ţară. Răul abia acum începe...
Parteneri
Burger de vită delicios, cu legume la grătar
Dacă obișnuiești să servești burgeri de la fast-food, află că îi poți prepara și acasă, mult mai delicioși și mai sănătoși. Îți oferim mai jos o rețetă de burger de vită delicios, cu legume la grătar, pentru atunci când îți propui să petreci mai mult timp în bucătărie.
Catine.ro
Ultimele știri