Antena Căutare

Cine este Donald Tusk? Omul care prin discursul său a impresionat România

Cine este Donald Tusk. Omul care prin discursul său a impresionat România. Află mai multe despre copilăria,familia, cariera si ce îl face fericit pe președintele Consiliului European, care a rostit, probabil, cel mai frumos discurs din istoria recentă a României, doar din articolul a1.ro

Cine este Donald Tusk? Omul care prin discursul său a impresionat România Galerie
Donald Tusk | twitter.com

Donald Tusk este Președintele Consiliului European. Acesta s-a născut pe 22 aprilie 1957 la Gdansk, Polonia. Tatăl său a fost tâmplar pentru căile ferate, iar mama sa a fost secretară într-un spital. Tatăl său a decedat când Tusk avea 14 ani. În anul 1976, Donald Tusk și-a început studiile de istorie la Universitatea din Gdansk. În accea perioadă, el l-a cunoscut pe Lech Walesa, liderul mișcării „Solidaritatea”. Astfel, în 1980, Tusk a înființat o Asociație Independentă a Studenților (NZS), parte din mișcarea „Solidaritatea”.

După o perioadă tumultoasă în care s-a ascuns, a fost arestat, apoi eliberat și a avut diverse slujbe, în 1983 a înființat o publicație lunară ilegală „Revista politică”. Această publicație propaga principiile liberalismului economic și ale democrației liberale. Grupul de reflecție care s-a format în jurul acestei publicații a ajuns să poartă numele de „liberalii de la Gdańsk”. Ulterior, aceștia au format un guvern după primele alegeri prezidențiale libere în Polonia.

Mai mult decât atât, aceștia au fondat primul partid proeuropean denumit Congresul Liberal Democrat în fruntea căruia se afla Donald Tusk. În anii ’90, Tusk a fost deputat și a ocupat funcția de vicepreședinte al Senatului. El a devenit cunoscut și pentru seria de cărți publicate despre istoria Gdanskului.

În 2001, Tusk a fost unul dintre cei care a inițiat noul partid de centru, Platforma Civică. După o campanie anevoioasă, în 2007, Donald Tusk a învins partidul de dreapta ce se afla la conducere, devenind prim-ministru, cu un mandat de 7 ani. În 2013, el a devenit liderul partidului de centru Platforma Civică. În 2014, a fost ales ca președinte al Consiliului European, fiind reales pentru un al doilea mandat în 2017.

Munca, determinarea și perseverența sa l-au ajutat să ridice Polonia care a prosperat pe plan economic cât timp acesta a fost prim-ministru. Familia și fotbalul sunt cele două mari pasiuni ale sale. Mai mult decât atât, el dorește să îi învețe să joace fotbal pe cei doi nepoți ai săi.

Sursă foto: twitter.com @DonaldTusk

Un tânăr, surprins de camerele de supraveghere dintr-un autobuz, în timp ce fura un portofel! ... Un bebeluș de opt luni de zile a murit după ce mama lui i-a dat să bea vodcă! Motivul revoltător pentru care a făcut ast...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x