Live acumFilm: Homefront: Orasul fara legi
Prime Time 20:30Poftiti pe la noi: Poftiti la circ

Cine este scutit de autoizolarea la domiciliu după 15 iunie? Marcel Vela anunță încă o țară pe lista celor „sigure” | Video

Ministrul de interne, Marcel Vela, a anunţat vineri că ridicarea obligativităţii autoizolării la domiciliu după revenirea în România se va aplica începând cu data de 15 iulie, odată cu cel de-al treilea val de relaxare .

Marcel Vela

Persoanele vizate de ridicarea restricţiei sunt doar acelea care vin din ţările declarate „sigure

„Am stabilit următorul criteriu de evaluare pentru a se intra sau a nu se intra în izolare. Există o statistică la nivel european prin care sunt clasificate ţările unde epidemia este în scădere. Criteriul se referă la îmbolnăvirile zilnice, pe ultima perioadă de 14 zile, ca şi medie zilnică. Acest criteriu va fi luat în considerare inclusiv de Institutul Naţional de Sănătate Publică, institut care va anunţa săptămânal nivelul de evaluare pentru fiecare ţară”, a spus Marcel Vela în timpul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri susţinute pe pagina sa de Facebook.

„Dacă locuiţi într-o ţară în care media îmbolnăvirilor zilnice, la milionul de locuitori, este de până în 5 persoane, Franţa, de exemplu, sau Spania, atunci intrarea în izolare va fi obligatorie pentru o perioadă de 14 zile”, a mai spus ministrul de Interne.

Lista ţărilor care se încadrează în aceste limite, de cel mult 5 cazuri de coronavirus la un milion de locuitori, în decurs de două săptămâni, va fi stabilită de Institutul Naţional pentru Sănătate Publică.

Totuşi, în cadrul aceleiaşi sesiuni Q&A, Marcel Vela a dat exemplu de câteva state ce îndeplinesc deja criteriul descris mai sus. Este vorba despre Grecia, Bulgaria, Austria şi Germania, dintre care ultima nu a mai fost inclusă de autorităţi pe lista ţărilor „sigure”.

Recomandari