Live acumObservator de weekend
Prime Time 20:00iUmor (r)

Clima României se va schimba drastic în următorii 30 de ani! Șefa ANM: ”Temperaturile medii anuale vor crește cu trei grade vara!”

Clima României se va schimba drastic în următorii 30 de ani, iar meteorologii estimează că temperaturile medii anuale vor crește cu trei grade vara, în timp ce cantitatea medie a precipitațiilor va scădea. 

Clima României se va schimba drastic în următorii 30 de ani, iar meteorologii estimează că temperaturile medii anuale vor crește cu trei grade vara, în timp ce cantitatea medie a precipitațiilor va scădea.

În cadrul unei conferințe de profil ce a fost organizată de DC News, Elena Mateescu, director general al Administrației Naționale de Meteorologie, este de părere că vor fi schimbări drastice în ceea ce privește clima României.

"Ca impact al condiţiilor de vreme extremă şi al schimbărilor climatice, vorbim despre proiecții care arată schimbări semnificative ale climei României în următoarele decenii. Pentru perioada 2021-2050, vorbim de o creştere a temperaturii medii anuale a aerului cu până la trei grade vara, reducerea cantităţilor medii de precipitaţii cu aproximativ 10-15% în lunile de vară. În acelaşi timp, vorbim de schimbări în statisticile fenomenelor meteorologice extreme prin creşterea frecvenţei şi intensităţii valurilor de căldură şi creşterea ratei intensităţii precipitaţiilor”, a declarat Elena Mateescu, potrivit HotNews.

Totodată, oficialul ANM avertizează că, spre finele secolului, între 2061-2090, cel mai pesimist scenariu “indică valori chiar mai mari în ceea ce priveşte lunile de vară, creşteri cu 4-6 grade şi descreşterea cantităţilor medii de precipitaţii cu 20-30%”.